Joe Biden: Amíg rajtam múlik, Iránnak nem lesz atomfegyvere

2021. június 29. 07:02

Az amerikai elnök Izrael államfőjével egyeztetett.

2021. június 29. 07:02
null

Joe Biden amerikai elnök kijelentette hétfőn a washingtoni látogatáson tartózkodó Reuven Rivlin izraeli elnöknek, hogy elkötelezettsége Izrael iránt sziklaszilárd, és hogy amíg rajta múlik, Iránnak nem lesz atomfegyvere, Izraelnek ettől nem kell tartania.

Jól sikerült az első találkozó

Várakozással tekint az új izraeli miniszterelnökkel, Naftali Bennett-tel való találkozó elé – tette hozzá Biden még megbeszélésük elején a sajtó nyilvánossága előtt. Támogatásáról biztosította Izraelt abban, hogy minél több közel-keleti, sőt, afrikai országgal normalizálja kapcsolatait. Rivlin megbeszélésük után elégedetten nyilatkozott a Biden által adott garanciákról.

Az öt hónappal ezelőtt hivatalba lépett amerikai elnöknek ez volt az első találkozója magas rangú izraeli tisztségviselővel. Rivlin elnöki mandátuma viszont július 7-én lejár, államfőként ez az utolsó külföldi útja.

Vannak aggodalmak

Izraelt leginkább az aggasztja az Egyesült Államokkal kapcsolatban, hogy a Biden vezette amerikai kormány ismét be akar lépni a 2015-ben hat nagyhatalom és Irán között megszületett nukleáris megállapodásba. Az Egyesült Államokat az előző elnöke, Donald Trump kiléptette belőle arra hivatkozva, hogy Irán nem tartotta be azt. Izrael attól tart, hogy Irán a szerződés adta kedvező feltételeket kihasználva atomfegyverre tesz szert. Ezért igyekezett most Biden megnyugtatni Rivlint afelől, hogy ez nem történhet meg.

Szóhasználatából arra következtetett az AP hírügynökség, hogy szigorú akar lenni Irán rossz szándékú tevékenységével kapcsolatban, de elsősorban diplomáciai úton akarja kordában tartani az iráni nukleáris programot.

(MTI)

                                        

Kép forrása: SAUL LOEB / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. június 29. 15:30
hé rosz
Elmekortan
2021. június 29. 10:33
Volt a Néphadseregnek atomfegyvere? Persze hogy nem! Mégis mindig azt játszották a tisztek, hogy idi csapunk oda csapunk atomcsapást. Volt rakéta dandár rakétákkal, Tapolcán. Arról is írtak, hogy atomtöltetet tároltak hazánkban a ruszkik. LEHETETLEN hogy mondjuk Kína tárol valamit Iránban? Most az kínai fegyver, vagy iráni? Fogadjunk, hogy az iráni katonák is eljátszák hadi játékukon, hogy ide csapunk, oda csapunk.
august
2021. június 29. 10:15
Soha nem értettem, hogyan szelektálnak a nagyobb államok, főleg amerika, azon, hogy kinek lehet, és kinek nem lehet atomfegyvere? Ott van például Pakisztán, akinél olyan káosz uralkodik, hogy az amerikai drónokkal mai napig vadásszák le az ellenállókat, labilis a kormányzat, az állam mint olyan európai mércével mérve a vicc kategóriája, neki lehet atomfegyvere. Egyébként Irán atomerőművet akar, az olaj utáni időkra gondolva, viszont a z atom békés és háborús célú fölhasználását, annak technológiáját nem igazán lehet a mai tudomány szerint szétválasztani. Ezért még az atomerőművet is tiltólistára tették, a gazdasági és technológiai blokáddal egyidőben. Viszont pontosan EZ a politika az, amelyik készteti az ilyen módon szankciók alá vett államot, hogy saját erőből, külső beavatkozás nélkül létrehozza a saját atommal kapcsolatos kutatásokat, és a gyakorlati megvalósításokat. Ez kicsit hasonlatos a nyugat Oroszországot sújtó mezőgazdasági embargóihoz, ami azt eredményezte, hogy búzaexportőr lett, saját erőből, vagyis a nyugati hatalmak rendesen tökönszúrták magukat. Ugyanis a cégeik ezek után nem nagyon tudnak visszatérni az orosz piacra. Mert megépítették a saját termelői bázisukat. Kényszerből ugyan, de ez semmit nem von le az eredményességből.
marica61
2021. június 29. 09:34
te elmebeteg usa elnök. jo ha tudod iránnak már van atomfegyvere
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!