Izraelben megkezdték a 12-15 éves korosztály beoltását

2021. június 06. 12:44

Egyelőre még csak néhány ezren foglaltak időpontot, a legtöbben már nem aggódnak a járvány miatt.

2021. június 06. 12:44
null

Izraelben vasárnaptól megkezdték a 12-15 éves korosztály koronavírus elleni oltását – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Csak pár ezren foglaltak időpontot

Csekély érdeklődés övezi a lap szerint a tizenévesek oltását, vagyis csak néhány ezren kértek időpontot a négy betegbiztosító egyikében, hogy beoltsák őket a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával.

Előzőleg hosszú tanácskozások után az izraeli egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy kifejezetten csakis a valamely kockázati csoporthoz tartozókat szólítják fel oltásra, vagyis a krónikus betegségekben, légzőszervi megbetegedésekben, cukorbetegségben, túlsúlyos és rákos betegségekben szenvedő serdülőkre vonatkozik a felhívás, és nem tesznek közzé átfogó ajánlást a 15-12 éves gyermekek oltására, hanem teljesen a szülőkre és a gyermekekre bízzák a kérdés eldöntését.

– magyarázta egy gyermekorvos a lapnak a ma már 12 éves kortól Izraelben mindenki számára elérhető vakcinázásról.

A Klalit nevű egészségbiztosító pénztárnál csak 3000-ren kértek időpontot az érintett korosztály náluk kezelt mintegy 320 000 biztosítottjából, ami kevesebb mint egy százalékot jelent, bár vannak a kamaszok között, akik védettek, mert korábban megfertőződtek és felépültek.

A Meuhedet nevű biztosítónál a 80 000 biztosított közül mintegy 1400-an jelentkeztek be oltásra, a Leumitban 60 000-ből közel 400-an, a Makkabi pedig egyelőre nem küldött adatokat az újságnak.

Leginkább a külföldi utazás a motiváló erős

Az oltás vállalásában jelentős szerepet játszanak a külföldi utazások, mivel az oltottság több országban követelmény vagy leegyszerűsíti a belépést. A nyári iskolaszünet és a nyaralások miatt várhatóan majd növekszik az oltakozási kedv a tizenéveseknél is.

Vasárnap az egészségügyi minisztérium vezető tisztviselői megbeszélést folytattak arról, hogy megszüntessék-e a maszkok zárt térben történő kötelező viselését, de nem hoztak döntést. A közeljövőben további vita várható arról, hogy egy hét múlva levehetik-e zárt helyeken is a maszkokat az izraeliek.

A lakosságnak már több mint a fele megkapta az első oltást

A 9,3 millió lelket számláló Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig 5 455 759 embert, az ország lakosságának 58.67 százalékát legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával.

A szombati ünnepnapon elvégzett 7575 teszt során mindössze 4 vírushordozót azonosítottak. Jelenleg 230 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A pandémia megjelenése óta 839 566 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6418-en haltak meg Izraelben.

Kép forrása: Menahem KAHANA / AFP

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. június 06. 14:16
Remélem, nálunk a gyerekeknek se lesz kötelező, se kikényszerítetten "önkéntes".
zara
2021. június 06. 13:04
The COVID-19 vaccine made by Pfizer and BioNTech appears to put young men at elevated risk of developing a heart muscle inflammation called myocarditis, researchers in Israel say. In a report submitted today to the Israeli Ministry of Health, they conclude that between one in 3000 and one in 6000 men ages 16 to 24 who received the vaccine developed the rare condition https://www.sciencemag.org/news/2021/06/israel-reports-link-between-rare-cases-heart-inflammation-and-covid-19-vaccination kurvára megéri....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!