Holland fregattot „zaklattak” orosz vadászgépek a Fekete-tengeren

2021. június 30. 07:41

A holland védelmi miniszter szerint nincs mentség az ilyen agresszív cselekményre.

2021. június 30. 07:41
null

Orosz vadászrepülőgépek „zaklatták” június 24-én az Evertsen nevű holland fregattot a Fekete-tengeren áltámadásokat végrehajtva és a zavarva a kommunikációs rendszereket – közölte a holland védelmi tárca vezetője kedden.

Holland védelmi miniszter: Nincs mentség az ilyen agresszióra

Ank Bijleveld-Schouten felelőtlennek nevezte a felszíni célpontok leküzdésére alkalmas rakétákkal felszerelt orosz repülőgépek zavaróakcióját, amely mintegy öt órán át tartott és „ellentétes volt a hajózás szabadságával”.

– hangsúlyozta a miniszter. Jelezte, hogy országa diplomáciai szinten fogja megvitatni az ügyet Oroszországgal.

Az Evertsen a brit repülőgéphordozót kísérő hajórajhoz tartozott, amely akkor éppen őrjáraton volt a térségben.

Fokozott orosz jelenlét a Fekete-tengeren

Mint arról korábban írtunk, Június 23-án az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz parti őrség egy hajója két figyelmeztető lövést adott le a Defender brit romboló felé, miután három kilométernyire behatolt az orosz területi vizekre a Fekete-tenger északnyugati térségében. London nem sokkal később azt közölte, hogy nem dördültek el figyelmeztető lövések, a brit hadihajó pedig nemzetközileg elismert útvonalon, ukrán vizeken haladt Odesszából Georgia felé.

A Krímet a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el, és ezzel együtt a határok megváltozását sem.

(MTI)

Címlapképen: Az Eversten holland fregatt

Kép forrása: Elif Ozturk Ozgoncu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 249 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agrippa
2021. július 01. 07:34
Mit kerestek ott az angol és a hollandus hajók? Eltévedtek Indonézia vagy Rhodesia felé menet?
Hoked_ly
2021. június 30. 14:54
Nem kellene Holland katonai jelenlét a Fekete tengeren, és nem lesznek incidensek! Mit kerestek ott a Hollandok? Csak nem új gyarmatokat? Vagy friss húst a pedofilbuziknak?
nempolitizálok
2021. június 30. 14:05
Hollandok mi a szart keresnek a Fekete tengeren??????? Nem Putyinék zaklatták a hollandokat, hanem a hollandok az oroszokat.
mediator01
2021. június 30. 13:48
Mit keres egy holland hajó az orosz határ mellett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!