Európai Gyógyszerügynökség: Az AstraZeneca előnyei felülmúlják a veszélyekeit

2021. június 14. 07:00

Marco Cavaleri szerint minden korosztályban jó a vakcina a kockázat/hasznosság mutatója.

2021. június 14. 07:00
null

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltásstratégiai vezetője vasárnap közölte, hogy az AstraZeneca vakcinájának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében.

Félrement nyilatkozat

Cavalerit korábban a La Stampa című lap idézte, és az akkori cikk szerint a fentieknek éppen az ellenkezőjét mondta, azaz hogy el kellene kerülni a 60 felettiek oltását AstraZenecával, csakúgy, mint a fialabbakét, mert fennállhat - bár rendkívül ritkán fordul elő - a vérrögképződés veszélye.

„Szavaimat sajnos nem helyesen tolmácsolta az interjúban a La Stampa” - írta nyilatkozatában az oltásstratégiai vezető a Reuters hírügynökségnek. A La Stampa vasárnap este közölte online kiadásában Cavaleri pontosítását.

Meghalt egy tizenéves

A múlt hét elején az olasz kormány azt közölte, hogy korlátozni fogja az AstraZeneca oltóanyagának használatát a 60 év felettieknél, miután egy tizenéves meghalt ritka vérrögképződésben beoltottsága után.

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter vasárnap sajtótájékoztatón viszont azt mondta, hogy Olaszország folytatja az AstraZeneca használatát a 60 év felettieknél is, és nemcsak azoknál, akik ebből kapták első oltásukat, hanem olyanoknál is, akik még egyetlen oltást sem kaptak.

(MTI)

Kép forrása: Dasril Roszandi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2021. június 14. 13:27
Furcsa vallásod van, hogy a nemlétezőék felkentjeire tekintesz Istenként.
Nemaztmondták Feri!
2021. június 14. 11:09
A cigányság előnyei felülmúlják a veszélyeiket. A migráció előnyei felülmúlják a veszélyeiket. Az élelmiszeripari adalékok előnyei felülmúlják a veszélyeiket. A holorelativizálás kriminalizálásának előnyei felülmúlják a veszélyeiket. Stb. Nem unjátok?
Takita
2021. június 14. 10:12
Ha jól értem ezt az írást: az Astra Zeneca oltásnak veszélyei is vannak. Nem is akármilyenek. ( De nem kell ám vele törödni, mert belehalnak ugyan néhányan, de sokkal többen túl élik.) Minden gyógyszernek vannak veszélyei. Sajnos az egész vakcina-ügy agyonpolitizált. PL:Egy egész Facebook csoport szerveződött a kinai vakcina hatástalanságának világgá kiáltására. Ellenzéki lapok szívesen idézik. (níílván, mert ezzel is hitelteleniteni szeretnék Orbán Viktort.)
békalepcse
2021. június 14. 09:13
Ha hinni lehet a saját hazai kutatásnak, legalább ötmillió emeber kapta el és gyógyult meg tünetmentesen. Ezeknek az embereknek is ugyan úgy beadták azt a vakmicsodát, pedig a Zsolt doki szerint is felesleges, hisz védettek lettek. https://youtu.be/i9gQ6KSez04
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!