Biden büntetőintézkedéseket hozott több tucat kínai cég ellen

2021. június 04. 07:03

Az elnöki rendelet szerint az amerikai vállalatok augusztus 2-től nem fektethetnek be a szóban forgó vállalatokba, nem kereskedhetnek értékpapírjaikkal.

2021. június 04. 07:03
null

Joe Biden amerikai elnök rendeletében büntetőintézkedéseket hozott 59 kínai vállalat ellen, amelyeknek kötődnek a kínai védelmi és megfigyelési technológiákat fejlesztő ágazathoz.

Az elnöki rendelet szerint az amerikai vállalatok augusztus 2-től nem fektethetnek be a szóban forgó vállalatokba, nem kereskedhetnek értékpapírjaikkal. A rendelet megakadályozza azt, hogy amerikai vállalatok befektetéseikkel támogassák a kínai hadiipart, a hadsereget, a hírszerzést, a hozzájuk kötődő kutatásokat és fejlesztési programokat. Tiltja az amerikai befektetéseket olyan kínai cégekben, amelyek aláássák az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát vagy demokratikus értékeit.    

A Biden által aláírt rendelet az elődje, Donald Trump által tavaly novemberben kiadott rendeletre épül, a felsorolt vállalatok listája felváltja a védelmi minisztérium által korábban összeállított feketelistát, amelyen több mint ötven kínai vállalat szerepelt.    

A büntetőintézkedések érvényesítése most a pénzügyminisztériumra hárul, mig Trump ideje alatt a védelmi minisztérium felelt érte. A Biden rendeletében felsorolt vállalatok közül sokan már az előző elnöki rendeletben is szerepeltek, köztük az okostelefonokat és internetes berendezéseket gyártó Huawei, illetve Kína harmadik legnagyobb olajipari cége, a CNOOC.    

Egy washingtoni bíróság döntése révén a korábbi szankciós listáról lekerült az okostelefonokat gyártó kínai Xiaomi, és ez a vállalat nem esik a Biden által most foganatosított szankciók hatálya alá sem.

(MTI)

Kép forrása: MTI /AP/ Evan Vucci

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZXX
2021. június 04. 20:15
Egy ideig még talán működik a szankciózgatás. De azt hiszem, ez már inkább védekezés, mint támadás. A kezdeményezés már nem az amerikaiaknál van.
Alexis de Tocqueville
2021. június 04. 10:14
Mocskos rohadék. Persze Trump is ugyanazt csinálta, de ő egy Igazi Államférfi volt.
Falfirka
2021. június 04. 10:04
de mi lesz akkor, ha Kína hoz büntetőintézkedések az amerikai állampapírokkal kapcsolatban???????????? bedőltök azonnal!
Ooomph
2021. június 04. 08:48
Naná, hogy az itteni kutyáik is kínaellenesek. A bolsevik csak akkor boldog, ha szaros a nyelve. Amúgy ez a vén pedofil fasz olyan kretén, mint a Leslie Nilsen által alakított amerikai elnök a filmekben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!