Az ENSZ 12 év börtönre ítélte a volt szerb titkosszolgálati vezetőket

2021. június 30. 18:37

A 71 éves Stanisic az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Simatovic pedig a helyettese. Mindketten Slobodan Milosevic közeli munkatársai voltak.

2021. június 30. 18:37
null

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) bírái 12 év börtönbüntetésre ítélték Jovica Stanisic és Franko Simatovic volt szerb titkosszolgálati vezetőket a délszláv válság idején elkövetett háborús bűneikért.

A 71 éves Stanisic az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Simatovic pedig a helyettese. Mindketten Slobodan Milosevic közeli munkatársai voltak. 2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel. A szerb állambiztonsági szolgálat félkatonai csoportokat hozott létre és fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát követelő atrocitásokat követtek el.    

A vád mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, de 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított törvényszék. Később azonban elrendelték az ügy újratárgyalását, mondván, hogy a bírák korábban hibát követtek el, és tévesen alkalmazták a jogot az ügyben.

(MTI)

Címlapképen: Jovica Stanisic, a Slobodan Milosevic jugoszláv elnök uralma alatti szerb állambiztonság főnöke és helyettese, Franko Simatovic perük újratárgyalásán az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalótermében 2017. június 13-án.

Kép forrása: MTI/EPA pool/Michael Kooren

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2021. június 30. 21:33
Vizgerebjézők hogy a lófaszban jogosultak ítéletet monndani?!
Besenyő István
2021. június 30. 20:08
"Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) bírái " Ez amolyan Nürnberg-i bíróság, ugye? Csak kérdem, mert nem mindig vagyok biztos abban, hogy a vádlottat vagy a bírót volna-e jobb elítélni.
MayorAnna
2021. június 30. 19:20
Bush Jr háborús bűnös (Afganisztán, Irak) életfogytos börtönbüntetése hol késik?!
MayorAnna
2021. június 30. 19:18
A háborús bűnös (Líbia) Sarkozy életfogytos börtönbüntetése hol késik?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!