Elakadt a német Zöldek diadalmenete

2021. június 21. 17:30

Megakadt a Zöldek jól felépített kampánya Németországban, miközben kancellárjelöltjük, Annalena Baerbock önéletrajzában elég sok ferdítést és pontatlanságot talált mostanában a német média.

2021. június 21. 17:30
null
Greczula Levente László

Nagyot fordult a világ Annalena Baerbockkal az elmúlt két hónapban. A német Zöldek csúcspolitikusát április közepén jelölte kancellárrá a párt, ezzel ő lett a párt első kancellárjelöltje. A választók nagy örömmel fogadták ezt a hírt; a párt támogatottsága meredeken emelkedni kezdett, sőt, egy ideig még az uniópártokét (CDU–CSU) is megelőzte. A Mandiner hetilapban hosszan írtunk is a Zöldek meneteléséről, igaz, ez a mars azóta úgy tűnik, megtorpant.

A június elején tartott szász-anhalti választás kiábrándító eredménnyel zárult a párt számára. A Zöldek a szavazatok mindössze 5,9 százalékát szerezte meg. Ez alig valamivel jobb eredmény, mint a 2016-os, pedig azóta a párt népszerűsége jócskán megugrott országszerte.

A CDU–CSU és a Zöldek népszerűsége közötti olló május óta ismét nyílóban van – előbbi pártok javára –,

a szász-anhalti eredmény pedig tovább növelte a testvérpártok előnyét.

Emellett az is egyértelművé vált, hogy a német média nem fog olyan kesztyűs kézzel bánni a Zöldek fiatal kancellárjelöltjével, mint arra eredetileg gondolni lehetett. Az országban már hosszú ideje téma, hogy a médiamunkások jelentős részének balra, vagy legalábbis a Zöldek felé húz a szíve, amiből arra lehet számítani, hogy akkor Baerbockkal is biztosan elnézőbbek lesznek, mint mondjuk a kereszténydemokrata politikusokkal. Erre Werner Patzelt politológus professzor is utalt egy előadásában, amiről nemrégiben tudósítottunk. A híres balra húzást egyébként elég sokan vitatják.

A zöldpárti politikusról viszont időközben kiderült ez-az, ami mellett még a pártjával és személyével szimpatizáló médiumok sem mehettek el szó nélkül. Ahogy az lenni szokott, a nagyobb német újságok – a jobbos elhajlással nehezen vádolható Süddeutsche Zeitung, a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Die Welt ­– kutakodni kezdtek a kancellárjelölt múltjában, és elég hamar kiderült, hogy

nem minden stimmel, amit Annalena Baerbock megadott az önéletrajzában.

Csak semmi jogászkodás!

Az első „apróság”, amit a Süddeutsche Zeitung szúrt ki az, hogy a hannoveri születésű politikusnak nem egészen olyan végzettségei vannak, mint amikről egyébként szívesen beszél, vagy amik korábban szerepeltek az önéletrajzában. Baerbockot mi is úgy mutattuk be, mint aki „egyetemi tanulmányokat folytat[ott]” Hamburgban és Londonban, ő maga pedig előszeretettel hivatkozik magára jogászként. Egy ilyen végzettség a hazaihoz hasonlóan a németországi politikába is jó belépő, de az SZ kiderítette, hogy Baerbock igazából nem váltotta meg ezt a jegyet.

Baerbock hamburgi – politikatudományi fókuszú – tanulmányait egy Vordiplom (kb. elődiploma) nevű papír megszerzését követően abbahagyta.

A Vordiplom viszont nem felel meg még egy alapszakos végzettségnek sem,

főleg nem az államvizsga és a legalább egy jogi szakvizsga megszerzésének, ami után Németországban jogásznak nevezheti magát az ember. Olaf Scholz szociáldemokrata és Armin Laschet kereszténydemokrata kancellárjelölt ilyen értelemben tényleg jogászok (Markus Söder is), Baerbock viszont nem.

Az viszont igaz, hogy Annalena Baerbock a hamburgi elődiploma megszerzése után a London School of Economicson nemzetközi közjogot (Public International Law, de az életrajzban sokáig csak simán „nemzetközi jog” állt) hallgatott, és ezt az amúgy csak egyéves mesterszakot el is végezte. Így használhatja a „Master of Law” (LL. M.) címet, de a szó szoros értelmében még mindig nem mondhatja magát jogásznak. Baerbock sűrű elnézéskérések közepette

azzal védekezett, hogy sietve kellett elkészítenie az önéletrajzát,

azért maradtak benne a pontatlanságok. „Nem akartam nagyobbnak láttatni magamat, mint amilyen valójában vagyok” – mondta.

És mi a helyzet az egyesületi tagságokkal?

A kancellárjelölt önéletrajzának korábbi változataiban számos alapítványi, egyesületi és szervezeti tagság is fel volt sorolva, de – mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung kutatása alapján kiderült – ezek nem mindegyike fedte a valóságot. Baerbock cv-jében megadta például, hogy dolgozott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, a UNHCR-ral, csakhogy ez nem volt teljesen igaz: Baerbock valójában csak egy német adománygyűjtő partnerszervezetnek adakozott, adakozik rendszeresen.

Nem stimmelt a Zöldekhez közeli Heinrich Böll Alapítványban végzett munkájára vonatkozó adat sem. Az eredeti önéletrajz szerint Annalena Baerbock az alapítvány európai és transzatlanti ügyekért felelős tanácsában is tevékenykedik, de a szervezet honlapja mást sugallt: eszerint Baerbocknak nincsen köze a Heinrich Böll Alapítványhoz.

A Zöldek társelnöke azóta korrigálta az életrajzát,

a legfrissebb változatban már az áll, hogy a kancellárjelölt és a tanács útjai már elváltak egymástól.

Megállította Brüsszelt

A Die Welt azt szúrta ki, hogy Baerbock életrajza a 2005 és 2008 közötti időszakra nézve is pontatlan. Ebben a periódusban Annalena Baerbock Elisabeth Schroedter zöldpárti EP-képviselő irodájának vezetésével volt megbízva, amit a cv nagyvonalúan csak brüsszeli munkatapasztalatként tüntetett fel.

Ez enyhe túlzásnak bizonyult. Baerbock valóban dolgozott Schroedternek, de 2005 és 2007 között valójában nem Brüsszelben, hanem Berlinben és a német fővároshoz közeli Potsdamban intézte az iroda ügyes-bajos dolgait. Csak ezt követően, alig néhány hónapra szegődött Schroedter mellé Brüsszelbe és Strasbourgba Annalena Baerbock,

aki azóta már törölte életrajzából a belgiumi és az elzászi városra vonatkozó részeket.

A zöldpárti kancellárjelölt azóta biztos benne, hogy minden rendben van az önéletrajzával. „Nyilvánvalóan hibáztam, és nagyon-nagyon sajnálom, mert hát vannak most fontosabb kérdések is vannak az országban” – magyarázkodott a köztévé egyik közéleti műsorában.

A Baerbock életrajza körüli balhé persze eléggé megtépázta mind a Zöldek, mind az eddig a felkészültség imázsára építő kancellárjelölt személyes nimbuszát. A dolgon talán az sem segít sokat, hogy nemrégiben megjelent Baerbock könyve, a Jetzt – Wie wir unser Land erneuern („Most – Így újítjuk meg országunkat”).

A Jetzt nem önéletrajzi munka – gonoszkodva megjegyezhetnénk, hogy még szerencse: Baerbock nem tűnik túl ügyesnek a műfajban –, hanem politikai program, amiben a kancellárjelölt olyan, a német közéletet egyébként tematizáló kérdésekről ír, mint a klímaváltozás, vagy az oktatás. Az kérdéses, hogy Annalena Baerbock mekkora sikert ér majd el ezzel a könyvvel. Mármint politikailag, hiszen a Spiegel legutóbbi bestsellerlistája alapján az olvasók nem kapkodnak érte.

A nyitóképen: Annalena Baerbock. Fotó: AFP/dpa/Kay Nietfeld

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pneumaticus
2021. június 22. 09:33
Ez még mindig nem stimmel... Hogy kapott a londoni foximaxi egyetemen MA diplomát, ha ne volt alapdiplomája (BA)?
Syr Wullam
2021. június 22. 08:55
Zokogj, Techet! :-))
Karbantartó9
2021. június 21. 23:08
1994: a magyar válsztások első fordulója előtt az MSZP nem momdta meg, hogy ki lesz a miniszterelnök jelöltjük, csak találgatni lehetett. Később bejlentették Horn Gyulát, akiről kiderült, hogy 56-os lövtő pufajkás, híres válasza: és akkor mi van! 2002: csak a választások után derült ki, hogy Medgyessy Péter D209 fedőnéven kommunista ügynök volt 2006: nagy a jólet, pannonpuma, minket irígyel egész európa....aztán gyurcsánt lehalgatták, ahgy elmondja: 4 évig nem csináltak semmit, hazudta reggel, délben, meg este, Európában ilyen böszmeséget nem csinált még senki. ...és azóta is hazudnak, hazudnak, hazudnak, a külföldi társaik is, most ez az Annalena, de Bieden is, mikor a CNN nevetve ismerte el, hogy végülis ők hazudtak mindenfélét Trumpról, hogy lejárassák, ezért nyert Bieden. Ócska szar ember egytől-egyig!
Vakfolt
2021. június 21. 22:35
"Az első „apróság”, amit a Süddeutsche Zeitung szúrt ki az, hogy a hannoveri születésű politikusnak nem egészen olyan végzettségei vannak, mint amikről egyébként szívesen beszél, vagy amik korábban szerepeltek az önéletrajzában." Ezek a komcsik miért nem képesek elvégezni semmit, de mindezek mellett miért hazudoznak róla?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!