Uniós oltalmat kapott a Nagykunsági szilvapálinka

2021. május 03. 17:06

A nedűt kizárólag abból a szilvából nyerhetik, ami Jász-Nagykun-Szolnok megye Tiszától keleti részén terem, és ugyanitt kell megfőzni.

2021. május 03. 17:06
null

A „Nagykunsági szilvapálinka” előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet. A Nagykunságban történelmi tradíciói vannak mind a szilva termelésének, felhasználásának, mind kereskedelmének. A termőterületen a legnépszerűbb fajták a Besztercei és a Vörös szilva. A Nagykunságra jellemző klimatikus adottságok, a napsütéses órák magas száma különösen ízgazdag, aromás, magas cukortartalmú szilvatermést eredményez. A Nagykunsági szilvapálinka legalább 40 százalékban Vörös szilvából illetve Besztercei szilvából készül. A szilva magas cukortartalmának köszönhetően a belőle főzött pálinka ízét a marcipános és lekváros ízjegyek jellemzik.

A „Nagykunsági szilvapálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés területe széles, Romániától Kanadáig terjed - ismerteti a minisztérium közleménye.  A „Nagykunsági szilvapálinka” a korábban már bejegyzett elnevezések után – Pálinka, Törkölypálinka, Békési szilvapálinka, Gönci barackpálinka, Kecskeméti barackpálinka, Szabolcsi almapálinka, Szatmári szilvapálinka, Újfehértói meggypálinka és Vasi vadkörte pálinka – a tizedik magyar pálinka, amely uniós oltalmat kapott.   

A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexportnak több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek teszik ki, amelyek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező cikkeké - olvasható a közleményben.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bölcs Ész
2021. május 04. 13:54
Ettől majd csökkennek a pálinka káros hatásai. Csökken a rák kialakulásának a kockázata, kevésbé fog károsodni tőle a gyomor és a máj, kevésbé fogja pusztítja az agysejteket, kevésbé fog agresszálni, és Lakatos Armandó pálinkázás után kisebb eséllyel fogja megverni a feleségét, aki egyben az unokatestvére. Jah, nem.
istvánkeve
2021. május 04. 11:25
Ivott itt még valaki eperpálinkát ?
kbs_real
2021. május 04. 10:09
- Pista bátyám, ivott már rossz pálinkát? - Ittam hát! - És az milyen volt? - Hát jó.
kbs_real
2021. május 04. 10:08
Azok a híres szilvaültetvények a kunágotai meg a karcagi pusztán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!