Tokióban meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

2021. május 27. 15:17

A koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják Tokióban a veszélyhelyzetet, kevesebb mint két hónappal a nyári olimpia rajtja előtt.

2021. május 27. 15:17
null

Japán miniszterelnöke, Szuga Josihide csütörtökön arról beszélt, hogy ugyan a főváros egyes részein csökken az új esetek száma, ugyanakkor óvatosságból a rendelkezéseket továbbra is fenn kell tartani. Az ötkarikás játékok helyszínén és nyolc további prefektúrában hétfőig van érvényben a veszélyhelyzet, amelyet a tervek szerint június 20-ig hosszabbítanak meg. Az olimpiára és a paralimpiára 15 ezer sportoló és több tízezer hivatalos személy, valamint kísérő utazna Japánba. A nyári játékok megnyitójára a tervek szerint július 23-án kerül sor, a záróünnepség pedig augusztus 8-án lenne. A paralimpia augusztus 24-én kezdődik és szeptember 5-ig tart.

A helyi ötkarikás bizottság szerdán közölte, hogy körülbelül 600 versenyző és további mintegy ezer szakember, csapattag kap majd koronavírus elleni vakcinát jövő keddtől. Aki külföldre utazik, már néhány napon belül megkaphatja az oltást. Szűk két hónappal a rajt előtt a házigazda Japánban mindössze a lakosok két százaléka kapta már meg mindkét adag vakcináját, többségében egészségügyi dolgozók és 65 év felettiek. A szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint a játékokat biztonságosan le lehet majd bonyolítani, az olimpiai falu lakosságának 80 százaléka oltott lesz a rajtra. A japánok többsége ugyanakkor ellenzi az olimpia megrendezését, az Asahi Simbun című újság például – amely az olimpia hivatalos médiapartnere – szerdai száma vezércikkében a játékok lemondására szólította fel a miniszterelnököt.

(MTI)

Fotó: Youtube 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gintonic68
2021. május 28. 08:06
Nagyin lassan halad az oltakozás Japánban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!