„Angolul vagy magyarul?” – Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tartott

2021. május 28. 22:11

Karácsony Gergely bukdácsolása után a magyar miniszterelnök kirakott egy videót, amelyen megvillantja angol nyelvtudását.

2021. május 28. 22:11
null

Az elmúlt napokban Karácsony Gergely a nyelvtudása miatt volt kénytelen magyarázkodni, amikor azt állította, hogy van nyelvvizsgája, miközben csak egy lektorátusi igazolása van angol nyelvből. „A főpolgármester akkori állítását cáfolja, hogy egyrészt csak 2007-ben kezdte meg a tanulmányait az említett intézményben. Másrészt a tudományos fokozat megszerzéséhez két nyelvvizsga is szükséges, azonban a baloldal újfent lehetséges miniszterelnök-jelöltjéről azóta kiderült, hogy nincs egyetlen nyelvvizsgája sem” – írta a Magyar Nemzet.

Ezután még Dobrev Klára is megragadta az alkalmat arra, hogy odaszóljon Karácsony Gergelynek, Orbán Viktor pedig pénteken tett hasonló megjegyzést az újságíróknak.

A miniszterelnököt kérdezték vélt antiszemitizmusáról, ami szerinte egyszerűen nevetséges vád. A migrációellenességéről feltett kérdésre azt válaszolta: „Migrációellenesnek lenni annyi tesz, mint a jó oldalon állni.”  Hozzátette, hogy megérti, miért érzik offenzívnak a „muzulmán megszállókról” tett megjegyzését, de a tények mellette szólnak.

Az MTI beszámol arról is: arra a kérdésre, hogy – mivel Nagy-Britanniában és Magyarországon a legmagasabb Európán belül azoknak az aránya, akik megkapták a koronavírus elleni oltást – lát-e reményt arra, hogy lehetővé válik a karanténkötelezettség nélküli utazás a két ország között, Orbán Viktor elmondta, hogy ez a brit kormányon múlik. „Nagy-Britanniáé az első hely, miénk az ezüstérem, amely egyébként szintén nem rossz ebben a versenyben” – fogalmazott a miniszterelnök. Kiemelte, hogy Magyarországon az élet szabadon élhető, talán egy kissé még szabadabban, mint itt, „ha jól értelmezem, hogy mi a helyzet jelenleg Londonban”. A brit kormány azonban nagyon óvatos, és ez érthető is, hiszen szigetországról van szó, és ez nehezebb helyzetet teremt, mint olyan országokban, amelyeket Magyarországhoz hasonlóan szárazföld vesz körül” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: reméli, hogy előbb-utóbb külügyminiszteri megállapodás születhet a védettségi igazolások elfogadásáról mindkét részről.

Orbán kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brit kormányfővel tartott pénteki megbeszélésen szóba kerültek a demokráciával, a sajtóval, az LMBT-közösséggel, a jogállamisággal kapcsolatos kérdések, mivel Boris Johnsont „érdekelték ezek az ügyek is”. Orbán Viktor kijelentette: a magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik Európában, és ha valaki egy magyarországi újságosstandnál olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, legalább egy tucatnyit tudnak neki ajánlani.

Hozzátette: az antiszemitizmus vádja „egyszerűen nevetséges”, Magyarországon hatalmas zsidó közösség él. Visszautasította azt a felvetést, hogy Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozót antiszemita felhangú támadások érték. Orbán Viktor kijelentette: Soros György tehetséges magyar üzletember, de komoly rivális: nagyon pártolja a migrációt, segíti és finanszírozza az ezt szervező nem kormányzati szervezeteket. „Ez nekünk nem tetszik, de ennek semmi köze az etnikai önazonossághoz” – mondta a magyar kormányfő.

Boris Johnson hivatala a kétoldalú megbeszélés után nem sokkal kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a brit kormányfő várakozással tekint a visegrádi országokkal folytatandó még szorosabb jövőbeni együttműködés elé. A Downing Street tájékoztatása szerint a kétoldalú megbeszélésen Johnson komoly aggályainak adott hangot az emberi jogok magyarországi helyzetével, a genderegyenlőséggel, az LMBT-közösség jogaival és a médiaszabadsággal kapcsolatban.

A brit miniszterelnök hivatala szerint a két vezető számos külpolitikai kérdést is áttekintett, szóba került egyebek mellett Oroszország, Fehéroroszország és Kína. Boris Johnson arra biztatta Magyarországot, hogy vesse latba befolyását a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében – áll a Downing Street közleményében.

(MTI)

Fotó: Orbán Viktor, Facebook

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2021. május 30. 10:04
boris beszólt nekünk az lmbtq meg a sajtószabadság miatt? a tory-k is összeszedhetnék már magukat. mondjuk theresánál eggyel jobb, de még messze van a kívánatostól.
files32
2021. május 30. 08:37
Boris Johnsonnak komoly aggályai vannak az emberi jogok és a sajtószabadság magyarországi helyzete miatt. Orbán hallgatott a brit kritikákról .Komoly aggályai vannak a brit kormányfőnek az emberi jogok és a sajtószabadság magyarországi helyzete miatt. Ezt hivatala közölte, miután Boris Johnson Orbán Viktorral tárgyalt tegnap Londonban
barnabibambi
2021. május 30. 05:33
Egy igazi miniszterelnök a hazája nyelvén beszél ez a legfontosabb! Ha elmegy idegen országba tárgyalni akkor is a saját nyelvén beszéljen.Persze jó ha más nyelveket is tud beszélni de az a külföldel való tárgyalásokon jelentéktelen.Nos hogy Orbán angolul beszélt vendéglátójával az szimpla seggnyalás ,azaz az alárendeltségét testesíti meg.Ha civilként megyek külföldre akkor vagy tudom az illető ország nyelvét vagy viszek egy tolmácsgépet.Nagy nemzetközi fórumokon többnyire az illető fórum hivatalos nyelvét beszélik a küldöttek,de a meghívottak saját nyelvükön mondhatják el mondandójukat.Pl. AZ EU,az ENSZ.Mellesleg senki nem kötelezhető arra hogy más népek nyelvét megtanulja.Ez államfőknél,állami vezetőknél nem is kötelező.Diplomatáknál viszont nagyon fontos hogy idegen nyelvet is beszéljenek mert könnyebb a kapcsolattartás a fogadó országgal.
Tiszafa
2021. május 29. 16:32
"A brit miniszterelnök hivatala szerint...szóba került egyebek mellett Oroszország, Fehéroroszország és Kína. Boris Johnson arra biztatta Magyarországot, hogy vesse latba befolyását a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében – áll a Downing Street közleményében." Most komolyan, ezt higgyem is el? Jó, Oroszországot meg Kínát még csak csak lenyomjuk izomból. De Fehéroroszországot hogy kényszerítsük bármire is? Hát már rég megírták a mindent tudók, hogy Lukasenka a legnagyobb haver...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!