Orbán Viktor: Magyarországon az élet szabadon élhető (videó)

2021. május 28. 21:10

A miniszterelnök szerint a Brexit utáni időszak együttműködési formáit kell megtalálni Nagy-Britanniával.

2021. május 28. 21:10
null

Magyarország és Nagy-Britannia kapcsolatai abban az időben fejlődtek ki, amikor mindkét ország az Európai Unió tagja volt, ez az időszak azonban elmúlt, a Brexit lezajlott, és a feladat most a Brexit utáni időszak együttműködési formáinak kialakítása – mondta pénteken Londonban Orbán Viktor, miután kétoldalú megbeszélést folytatott Boris Johnson brit kormányfővel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Az energia és a védelmi ipar került a központba

A találkozó után a magyar miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva elmondta: a Johnsonnal folytatott tárgyaláson mindenekelőtt a magyar-brit kétoldalú együttműködés további menetéről volt szó, de megvitatták a közép-európai, különösen a visegrádi országok és Nagy-Britannia további együttműködésének lehetőségeit is.    

Orbán Viktor szerint a kétoldalú kapcsolatok két különösen sikeres területeként került szóba a megbeszélésen az energiaipar és a védelmi ipar.    

Felidézte, hogy a Shell volt az első nem orosz energiaipari cég, amellyel Magyarország hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött. A kormányfő szerint ennek a szerződésnek szuverenitási szempontból is nagy a jelentősége. Hozzátette: az energiaipari és a védelmi együttműködés – ez utóbbin belül a közös kutatási lehetőségek kialakítása – „a Brexit utáni és a Covid utáni időszak két ígéretes együttműködési terület"Magyarország és Nagy-Britannia között”.    

Az oltási mezőny vezetője a szigetország és mi

Arra a kérdésre, hogy – mivel Nagy-Britanniában és Magyarországon a legmagasabb Európán belül azoknak az aránya, akik megkapták a koronavírus elleni oltást – lát-e reményt arra, hogy lehetővé válik a karanténkötelezettség nélküli utazás a két ország között, Orbán Viktor elmondta, hogy ez a brit kormányon múlik. „Nagy-Britanniáé az első hely, miénk az ezüstérem, amely egyébként szintén nem rossz ebben a versenyben” – fogalmazott a miniszterelnök.      

„A brit kormány azonban nagyon óvatos, és ez érthető is, hiszen szigetországról van szó, és ez nehezebb helyzetet teremt, mint olyan országokban, amelyeket Magyarországhoz hasonlóan szárazföld vesz körül” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: reméli, hogy előbb-utóbb külügyminiszteri megállapodás születhet a védettségi igazolások elfogadásáról mindkét részről.    

Demokrácia, sajtó, LMBT-közösség a terítéken

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brit kormányfővel tartott pénteki megbeszélésen szóba kerültek a demokráciával, a sajtóval, az LMBT-közösséggel, a jogállamisággal kapcsolatos kérdések, mivel Boris Johnsont érdekelték ezek az ügyek is. Orbán Viktor kijelentette: a magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik Európában, és ha valaki egy magyarországi újságosstandnál olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, legalább egy tucatnyit tudnak neki ajánlani.    

Hozzátette: az antiszemitizmus vádja egyszerűen nevetséges, Magyarországon hatalmas zsidó közösség él.    

Visszautasította azt a felvetést, hogy Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozót antiszemita felhangú támadások érték. Orbán Viktor kijelentette: Soros György tehetséges magyar üzletember, de komoly rivális: nagyon pártolja a migrációt, segíti és finanszírozza az ezt szervező nem kormányzati szervezeteket.

A britek szerint aggályos hazánkban a melegek helyzete

„Ez nekünk nem tetszik, de ennek semmi köze az etnikai önazonossághoz” – mondta a magyar kormányfő. Boris Johnson hivatala a kétoldalú megbeszélés után nem sokkal kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a brit kormányfő várakozással tekint a visegrádi országokkal folytatandó még szorosabb jövőbeni együttműködés elé    

A Downing Street tájékoztatása szerint a kétoldalú megbeszélésen Johnson komoly aggályainak adott hangot az emberi jogok magyarországi helyzetével, a genderegyenlőséggel, az LMBT-közösség jogaival és a médiaszabadsággal kapcsolatban.    

A brit miniszterelnök hivatala szerint a két vezető számos külpolitikai kérdést is áttekintett, szóba került egyebek mellett Oroszország, Fehéroroszország és Kína. Boris Johnson arra biztatta Magyarországot, hogy vesse latba befolyását a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében – áll a Downing Street közleményében.

(MTI)

Fotó: Orbán Viktor, Facebook

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2021. május 29. 16:55
Tökmindegy,öltözhet akar Armanitól vagy Tom Fordtól is.amig vagy 25 kilót le nem ad, rémesen néz ki. Ahogy egyébként a magyar politikusnők kilencven százaléka is. Donáth, Cseh, Varga és néha Novák jól néznek ki..és tudnak is öltözni.a többi rémség, sajnos az EP-ben is..jómultkor volt egy foto a fidesz EP-s női képviselőiről..borzalom..A férfiak között Deutsch is elég rémes..Hidvégi meg Trócsányi öltöznek európai módon..és Szájer volt még..de hát ő elcsúszott.Orbán a magyar vidéki kispolgároknak öltözik, úgy is viselkedik..elég elrettentő tud lenni, szerencse, hogy politikai zseni..Lévai Anikó is néha olyan mintha huszonnégy órai szolgálat után jönne a boltból ahol pénztársoként dolgozik..viszont kedves és szerethető..
Yogibear
2021. május 29. 16:24
Itt vágatlanul láthatók a BBC diplomáciai tudósítójának kérdéseire adott válaszok. https://www.itv.com/news/2021-05-28/hungarian-prime-minister-viktor-orban-grilled-over-human-rights-and-press-freedom Bármilyen is az akcentus, a gondolatok egyértelműek voltak, azokat senki nem érthette félre. Viszont ugyanilyen egyértelmű volt a BBC riporter (James Landale diplomáciai tudósító) pártossága. Mindig ugyanazt szedik elő. Miközben az Egyesült Királyság épp most lépett ki az EU-ból, részben a bevándorlás miatt, és a brit kormány épp most próbálja korlátozni a jogvédő szervezetek fellebbezési lehetőségét az illegális migránsok kitoloncolására vonatkozó ítéletek esetében. Emellett azt is tervezik, hogy az illegálisan itt tartózkodók (akár EU állampolgárok is) elveszítik jogukat a rutin egészségügyi ellátásra, a nyugdíjra vagy táppénzre és szinte minen más szolciális juttatásra.
..--..
2021. május 29. 13:33
-zsoltkom- "Orbán Viktor: Magyarországon az élet szabadon élhető" Úgyis lehet ezt látni-láttatni... a börtön falai között szabadon. A 2/3 Fidesz keresztény ehhez már hozzászokott... a többiek elégedetlenkednek. Egy kicsit a 2/3 Fidesz keresztények már máshogy értékelik 1848 március 15-ét... nekik az abúzussal ér fel. Nekik a Sztálin és Kim Dzsong Un szobor áll... lélekben betéptek rá. Kiderült, hogy van keresztény kommunizmus Mo-on is Orbán vezetésével. Kellene egy Doktor Orbán Tehénke utca és szobor, hogy teljes legyen a hasonulás.
Vainamoinen
2021. május 29. 11:59
Orban jelentoseget jelzi, hogy Johnson elsokent hivta meg targyalni. Nem Merkelt, nem Macront, nem a nagyobb orszagok miniszterelnokeit. Megfigyelok es hozzaertok szerint ennek uzeneterteke van. Europaban Orban a kiraly.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!