Lavrov: Moszkva kész a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre Washingtonnal

2021. május 20. 07:08

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az orosz-amerikai viszony meghatározza a nemzetközi helyzetet.

2021. május 20. 07:08

Oroszország kész bármely kérdést megvitatni az Egyesült Államokkal kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd keretében – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán este Reykjavíkban, első négyszemközti találkozóján amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

„A mi álláspontunk nagyon egyszerű: hajlandóak vagyunk kivétel nélkül mindent megvitatni, azzal hogy a párbeszéd őszinte, tényszerű és persze kölcsönös tiszteleten alapul” – mondta az orosz tárcavezető.    

Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-amerikai viszony sokban meghatározza a nemzetközi helyzetet. Hozzátette, hogy Blinkennel ezért meg fogják vitatni a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését. Lavrov és Blinken az izlandi fővárosban az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén vesznek részt, aminek keretében kétoldalú találkozót is tartanak.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Zoltán
2021. május 20. 10:42
Úgy gondolom, összeköthető a német-orosz kollaborációban épülő Északi-Áramlat 2. szembeni USA szemléletváltás (engedékenység), illetve a frissen beharangozott lehetőség egy esetleges "iráni atomalku" felújítására. Most arra nem kitérve, mennyire hülyét csinálnak Bidenből is Putyinék, kezdésnek, az iráni atomprogram (=atomfegyverkezés) kapcsán hadd jegyezzem meg: bármiféle alkudozás mostanra már nonszensz, egyenest kontraproduktív szerencsétlenkedéssé vált, hiszen olyannyira előrehaladott lett a nagyüzemi urándúsításuk, hogy az oroszok (és talán mások - pl.: Észak-Korea/Kína) segítségét is leszámítva, lassan önmaguk is képessé válhattak a nukleáris robbanótöltetek előállítására, miközben már jól bevett hordozói kapacitással (rakéták) régről rendelkeznek. Meggyőződésem, hogy ezen "deal" nem bírhat ekként racionalitással, egészen biztosra veszem, hogy az izraeliek sem támogatnák - vagyis a mozgató okot máshol kell keresni. Talán egyrészt ekként kíván valamiféle tessék-lássék eredményt összetákolni a Biden-kabinet, netán ezzel nyerne időt magának világszerte "a nagy sakkjátszmában" (miközben reményei szerint képessé válik eközben a ballisztikusan célba juttatható atomtölteket tökéletes blokkolására, akár az orbitális pályákról), vagy épp ez is azon egyezkedés egyik felvonása, mely a tükörképszerűen éledező nagy birodalmak között zajlik. Különösen az É-Á-2. -re fókuszálva, szeretnék hivatkozni a korábbi kommentjeimre (https://disqus.com/home/discussion/444hu/a_magyar_rezsi_es_egy_bizonyos_koboljev_talpara_kotott_utilapu_osszefugghetnek/ + https://youtu.be/W7UVai6gz1U ), úgy gondolom, ezen cseppet sem meglepő fejlemény tökéletesen illeszkedik a sokasodó, számunkra mindenképp fenyegető körülmények közé. Be kell lássuk, az USA kezdi elengedni az ukránok kezét (nekik elegendő lehet az is, ha egy tüskét hagynak Putyin körme alatt, miközben, feltételezhetően cserébe várnak valamit Putyinéktól: Irán/Izrael), mindez pedig az ukránok számára kijózanító arculcsapásként hathat, rányomva bélyegét a későbbi hozzáállásukra, egyben bedobva a gyeplőt Európa szívében, teret engedve azon német-orosz kooperáció erősödésének, mely már annyiszor háborúba rántotta a kontinensünket (s az egész bolygónkat). Számomra az eféle hírek azt bizonyítják, hogy az USA leginkább a nyugati EU-tagállamokra koncentrálva építené a "Transzatlanti-birodalmat", elengedve a németek kezét is (csináljátok csak a felfordulást, majd idővel ismét rendet teszünk), eközben Putyinék, vérszemet, s további lendületet kapva építhetik a maguk "Eurázsiai-birodalmát", miközben a térségünk, ezen gigászok közé ékelődve, sohasem látott nyomásnak és szakítóerőknek kitéve várhatja a pusztító krízist, talán létünk zárófelvonását. Erre játszik, ezt gerjeszti a fasiszta magyar Orbán-rezsim (valamint kollaboráns kamuellenzéke, és úgy általában a fos "kompországosdi elitünk"), szándékosan a felfordulásba kormányozva az országot. Fájó lesz a kiábrándító ébredés, nertársok! #forradalmat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!