Netanjahu: tovább folytatjuk a gázai hadműveletet

2021. május 16. 20:41

Az izraeli miniszterelnök időt kért a zavargások lecsillapításához.

2021. május 16. 20:41
null

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a biztonsági kabinet vasárnapi ülése után bejelentette, hogy Izrael tovább folytatja a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezetek, elsősorban a Hamász elleni Falak őrzője nevű hadműveletet – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Nem sokkal a tel-avivi főhadiszálláson tartott kabinetülés befejezése után Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Beni Gantz védelmi miniszter és Aviv Kochavi vezérkari főnök is nyilatkozott a gázai harcokról és a egy esetleges tűzszünet lehetőségéről. Netanjahu kijelentette, hogy a hadművelet, a nemzetközi nyomás ellenére, tovább folytatódik, de békítő üzenetet küldött az arab közösségeknek az elmúlt hét erőszakos zavargásai után.

Mindig van nemzetközi nyomás, de összességében nagyon komoly támogatást élvezünk” – mondta az izraeli kormányfő, és köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek és azoknak, akik izraeli zászlót helyeztek el kormányzati épületeken támogatásuk jelenként. 

Időt kért az arab közösségekben az utóbbi napokban fellángolt zavargások lecsillapításához, üdvözölte a nyugalom helyreállítását jelző folyamatokat, és közölte, hogy célja az erőszak megszüntetése, majd ezt követően a zsidó-arab kapcsolatok, az együttműködés és együttélés helyreállítása. 

A védelmi miniszter szerint meglepték stratégiai eredményt értek el

Ganz is utalt az arab településeken történt zavargásokra, amelyek felszámolása szerinte ugyanolyan fontos, mint a Hamásszal szembeni háború megnyerése. „Az utóbbi napokban az izraeli hadsereg halálcsapdává változtatta a gázai alagúthálózatot. Ez stratégiai eredmény a Hamász elleni háborúban, amely meglepte őket” – vélekedett a védelmi miniszter. A Gázai övezetben megsebesült civilek nagy számáról Ganz azt mondta, hogy a nemzetközi joggal összhangban cselekedtek, és kijelentette, hogy egyetlen szuverén állam sem reagálna Izraelhez hasonlóan, ha egy terrorszervezet válogatás nélkül lőné polgárait. 

Aviv Kochavi vezérkari főnök szerint a Hamász komoly hibát követett el azzal, hogy rosszul számolta ki Izrael válaszának erejét a rakétatámadásokra: Izrael súlyos károkat okozott az alagútrendszer mellett a Hamász rakétagyártásában is. A feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen.

Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, a palesztinok emiatt is tiltakoztak. A Hamász hétfőn kezdte el rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapást. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépei és tüzérsége pedig több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él. 

(MTI)

kép: MTI/EPA/Abir Szultan

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forsteandretredjemann
2021. május 16. 23:21
A muszlimoknak a történelem eddig összességében nem kedvez. Az Iszlám igazi fénykorában csak a lenézett barbár követeit mészárolták le mire Dzsingisz kiadta az utasítást, hogy a virágzó kalifátusok helyén legyenek legelők. Legelők lettek. A katonailag erős és mesésen gazdag Omajjad Córdobai kalifátus utódaként létrejött Granadai Emirátus gerincét egy jelentéktelennek tartott királyi pár által szervezett zsoldos hadsereg pillanatok alatt törte el. Al Andalus helyén a muszlimokkal ellentétben Spanyolország és Portugália is hozott létre világbirodalmi központot. A bécsi vereség után is még hatalmas és erős Ottomán Birodalmat hat év alatt tette tönkre katonailag a nem sokkal azelőtt modernizált és hozzá képest esélytelennek tűnő Oroszország. Egyedül, hat év alatt szinte minden összecsapást megnyerve. A II. Világháború alatt hosszas ingadozás után végül a Brit Birodalmat támogatták a III. Birodalommal szemben. Érdemeik elismeréséül a britek ott hagytak nekik egy rendezetlen státusú területet is néhány zsidó őslakossal és növekvő számú zsidó telepessel. A muszlim országok sokan voltak, aránylag korszerűen felfegyverezve. A telepesek jó része meg soha nem látott még sivatagot, nemhogy fegyvert. Aztán mikor az egyesült arab országok Egyiptommal az élen 1967-ben úgy döntöttek felszámoják a még jelentéktelen, esélytelen és katonailag nulla közeli zsidó államot akkor Dajan minden katonai esély és a józan ész ellenére mindössze hat nap alatt totális győzelmet ért el velük szemben. 67 óta semmiféle egység nincs. Vagy mindent pénzben mérő és többiekkel nem foglalkozó luxusországok vagy folyamatosan egymással és önmagukkal háborúzó és menekülteket kibocsátó országok vannak az egykori kalifátusok helyett.
Crusader
2021. május 16. 21:46
"Egyébként elmondható, hogy a Jeruzsálemi Királyság jogszokásai megtévesztésig hasonlítanak az Aranybullában lefektetett elvekhez, ezen jogszokásokat pedig II. András minden bizonnyal megismerhette 1217-ben indított keresztes háborúja alkalmával. A hadjáratra elkísérték őt magyar főurak is, a források tanúsága szerint pedig ott tartózkodásuk során huzamosabb időt töltöttek a Jeruzsálemi Királyság nemeseivel – elképzelhetetlen, hogy ne ismerkedtek volna meg a helybéli jogokkal. A Szentföldre utazó magyar főurak között volt például Ugron királyi kancellár és kalocsai érsek valamint Tamás egri püspök, akik az Aranybulla aláírói között is szerepelnek. A körülmények tehát valószínűsítik, hogy a magyar nemesség sarkalatos jogainak alapjai a Jeruzsálemi Királyságban használatos jogelvekből kerültek átvételre. Ugyanilyen hatással lehettek ezek a jogelvek egyébként az angol Magna Charta Libertatumra is, szintén a keresztes háborúk közvetítésével"
drágabolgárúr
2021. május 16. 21:28
Én Izraellel vagyok! Hajrá! Ha legyalulják az arabok Izraelt, akkor megint elárasztják Európát, benne Magyarországot. Ebből elég volt egy is a történelemben, nem kell még egy 1919-es prolidiki, trianon, SZDSZ. A nyugati-európai zsidók is menjenek szépen haza, ha már beeresztették sémi testvéreiket. Még egyszer: hajrá Izrael!
Somaa
2021. május 16. 21:22
Jó kis háború ez neked te rohadék cionista fasiszta zsarnok... hatalmon tart...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!