A saját maga ellenőrizte területeken választották újra Asszad elnököt Szíriában

2021. május 28. 07:21

Óriási többséggel Bassár el-Aszad hivatalban lévő elnök nyerte meg a szíriai elnökválasztást tisztségviselők csütörtök esti bejelentése szerint és a vártnak megfelelően, így negyedik hétéves mandátumát kezdheti meg.

2021. május 28. 07:21
null

Aszad a voksok 95,1 százalékát szerezte meg, a részvételi arány 78,6 százalékos volt – közölte Hamúd Szabbag parlamenti elnök damaszkuszi sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy külföldön élő szíriaiak is szavaztak. 

A szíriai állami tévé tudósításai szerint az ország különböző városaiban sokan ünnepelték Aszad győzelmét.    

A választást csalásnak minősítette mind a szíriai ellenzék, mind több külföldi ország: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, valamint az Európai Unió. 

A választást szerdán Szírián belül csak a kormányerők ellenőrizte területeken tartották meg.

A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta az arab országban ez volt a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék és a szíriai kurdok is elutasítottak. Aszad családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát, ahol 2011-ben polgárháború tört ki. A konfliktusba – amely egybehangzó források szerint már több mint 380 ezer halálos áldozattal járt – terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. július 18. 09:00
aki csalast mond mondjon bizonyitekot is mert meg letiltja cukerberg
csombor
2021. június 11. 01:07
Több, mint 14 millió szavazott Aszadra, ami azért nem lebecsülendő.
gonterl
2021. május 28. 17:41
Minden újraválasztott vezetőt (köztük Orbánt is), a saját maga ellenőrizte területen választják újra.
cornelius#
2021. május 28. 10:37
Valószínűleg nem volt tökéletes a választás, de legalább nem lehetett levélben szavazni csak személyesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!