Szlovák lap: Matovic ellenségnek tartotta Orbánt, ma a Szputnyikkal segítik egymást

2021. április 14. 09:50

Az Aktuality.sk elemezte cikkében, hogyan talált egymásra vakcinaügyben a két politikus.

2021. április 14. 09:50
null

Igor Matovic volt szlovák kormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter a politikai karrierjének a kezdetén még az ellenfelének tartotta Orbán Viktor miniszterelnököt, ma azonban barátjának nevezi őt – írja az Aktuality.sk.

Ellenségből barát

A korábban a kettős állampolgárságról szóló törvény ellen nyíltan tiltakozó Matovic a koronavírus-járvány hatására változtatott viszonyán a magyar kormányfő irányába. A pénzügyminiszternek ugyanis segítségre van szüksége a Szlovákiában még nem regisztrált Szptunyik V orosz vakcinával kapcsolatos kérdésekben.

Ugyan a személyes kapcsolat mindig is jó volt a két politikus között, Matovic miniszterelnöksége alatt még olyan törvénymódosítást fogadott el a szlovák törvényhozás, ami korlátozta a kettős állampolgárság megszerzésének a lehetőségét. Ez komoly hátrányt jelentett a felvidéki magyarságnak és nyíltan szembement a Fidesz-KDNP kormány külhoni magyarokat támogató politikájával.

„Ez egy szép barátság kezdete”

A fentiek ellenére a szlovák politikus mindig is próbált közel kerülni azokhoz a személyekhez, akik kapcsolatot tartottak fenn Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A cikk írója a fentiekből azt a konklúziót vonja le, hogy az orosz vakcina ügyében történő együttműködés Orbán és Matovic között egy észszerű kiteljesedése volt egy hosszú és komplikált kapcsolatnak. Jól mutatja ezt, hogy a szlovák politikus a nyíltan Orbánnal szimpatizáló Gyimesi György képviselőt választotta segítőjének a közelmúltban történt budapesti egyeztetésen.

Kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vikiva
2021. április 15. 08:14
Isten éltesse Orbán Viktort , kemény harcos és jo politikus !
Highlander07
2021. április 14. 19:25
Az állampolgársági törvényt változtasd meg igor olyanra, ami nem basztatja a felvidéki magyarokat, utána pofázz! Ja, hogy pont te találtad ki, hogy a kettős állampolgárság felvételéhez 5 évig ott kelljen lakni a másik országban? Hogy a felvidéki magyar még véletlenül se vehesse fel? A kurva anyádat, te soviniszta magyargyűlölő szemétláda, azt.
Tiszafa
2021. április 14. 13:34
Szlovákiában (ellentétben Magyarországgal) vannak olyan balosok, akiknek van eszük. Ilyen volt Fico is, és ilyen a mostani miniszterelnökük is. De... De azért balos, de azért szlovák. Márpedig érdemes mindig észben tartani a régi bölcseleteken nyugvó mondásokat, miszerint: " Engedd be az udvarodba a tótot, s kiver a házadból..."
Secnir
2021. április 14. 13:18
egy korrekt helyzetértékelés matovicról 444.hu/2021/04/14/van-egy-politikus-a-szomszedban-aki-mindent-feltett-az-orosz-vakcinara és arról is, hogy miért nem lesz többet szlovákiában senki. ha ugyanezt gyurcsány csinálja meg idehaza, második alkalommal hazafelé letartóztatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!