Skócia EU-tagsága mellett érvelnek az európai kulturális élet szereplői

2021. április 29. 15:15

Véleményük szerint az EU-nak világossá kell tennie, hogy Skócia a függetlenedéssel visszaszerezheti uniós tagságát.

2021. április 29. 15:15
null

Több mint 170 európai professzor, író, költő, filozófus és képzőművész közös levélben arra kérik az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának elnökét, illetve a tagállamok vezetőit, hogy támogassák Skócia esetleges visszatérését az Unióba. Az akadémikusok és művészek el szeretnék érni, hogy

az EU egy újabb skót függetlenségi népszavazás kiírása előtt biztosítsa a skótokat arról, hogy a függetlenedési folyamatot követően az ország újból felvételt nyerhet az 27 ország alkotta európai blokkba. 

Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást a függetlenség kérdéséről, akkor a többség az Egyesült Királyságon belül képzelte el az ország jövőjét. A Brexit-népszavazás azonban rendesen felkavarta a kedélyeket a szigetországban, hiszen míg az angolok többsége a távozás mellett tette le a voksát, addig a skótok 62 százaléka továbbra is fenntartotta volna a brit uniós tagságot. A különböző álláspontok így a skót függetlenséget támogató tábornak kedveztek, a brit kormány viszont hallani sem akar egy újabb referendumról.

Az európai értelmiségi körök közös felhívása kitér arra, hogy ebben a helyzetben a skótok önerőből nem tudnak tárgyalásokat kezdeményezni az EU-val, vagyis a most még autonóm módon működő skót kormány nem képes felmérni, hogy az ország milyen esélyekkel indulna az Unióba való csatlakozás során.

A levélírók ezért az uniós csatlakozási folyamat felülvizsgálatát szeretnék,

és el szeretnék érni, hogy Skóciára ne a hivatalos, hanem egy különleges, eseti csatlakozási folyamat vonatkozzon. 

Ehhez az EU-nak egyoldalúan fel kell kínálnia a lehetőséget, hogy Skócia – egykori uniós tagságára hivatkozva – a függetlenedést követően a megszokottnál gyorsabban tudjon csatlakozni az Unióhoz. Ezzel az uniós állásfoglalással mindenki számára világossá válhat, hogy a függetlenség egyben az uniós tagság visszaszerzésének lehetőségét is magában hordozza.

Ezzel voltaképpen a skótok világosabb képet kaphatnak arról, hogy milyen lenne a független Skócia, vagyis

a második referendumon a polgárok a brit unió és az Európai Unió közötti választhatnának.

A levél aláírói továbbá azt kérik a tagállamoktól és az uniós intézményektől, hogy a sikeres népszavazást követő időszakban segítsék elő, hogy Skócia gazdasága kész legyen az uniós csatlakozás meglépésére. 

Magyarországról eddig Tamás Gáspár Miklós filozófus, illetve Haraszti Miklós író írták alá a közös levelet, de elképzelhető, hogy a weboldalon többen is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. A levél időzítése nem mondható véletlennek, hiszen a jövő héten választásokat tartanak Skóciában. A Skót Nemzeti Párt kampánya a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalásra, illetve a második függetlenségi népszavazás kiírása épül. A referendumot Nicola Sturgeon első miniszter 2023-ig szeretné tető alá hozni, ennyi idő ugyanis elég lehet ahhoz, hogy belföldön erős többség alakuljon ki a függetlenség mellett és Európában is új szövetségesek segítsék az elszakadás ügyét. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Andy Buchanan / AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2021. július 09. 01:14
Balfaszok , ez intervenció.
Armageddon
2021. június 11. 20:02
Viva Ecosse!
Armageddon
2021. június 11. 20:02
Oszt miért is? Mert bezzeg Belgium?
Akitlosz
2021. május 06. 22:58
"Magyarországról eddig Tamás Gáspár Miklós filozófus, illetve Haraszti Miklós író írták alá a közös levelet" Ez meg is magyaráz mindent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!