Rendőr lőtt agyon egy 13 éves fiút Chicagóban

2021. április 16. 09:11

Egy chicagoi igazoltatás során készült, és pénteken nyilvánosságra hozott testkamera-video döbbentette meg Amerikát, melyben egy 34 éves rendőr végez egy kezét az égnek emelő 13 éves kamaszfiúval egy sikátorban.

2021. április 16. 09:11
null

A chicagói rendőrség csütörtökön nyilvánosságra hozta azt a megdöbbentő test-kamera videót, amelyen egy rendőr lelő egy 13 éves fiút egy sikátorban, miközben úgy tűnik, hogy az áldozat felemeli a kezét.

Az Eric Stillman testkamerája által rögzített kilenc perces videó azt mutatja, ahogy a 34 éves tiszt március 29-én hajnali 2:30-kor kiszáll járőrkocsijából, és Adam Toledo után szalad egy sikátorba a város nyugati részén lévő, zömében mexikóiak lakta városrészben. 

A rendőr megpróbálta megmenteni áldozatát

A videó ezt követően azt mutatja, ahogy Stillman azt kiáltja Toledónak, hogy álljon meg, majd amikor utoléri megparancsolja neki hogy mutassa meg a kezét. Ekkor úgy tűnik, mintha Toledo felemelné a kezét, ám Stillman mégis lead egy lövést, majd a fiúhoz rohan, amikor az a földre zuhant. 

„Lövések dördültek, lőttek. Hívjon valaki egy mentőt” – hallatszik a rendőr hangja a videón. „Maradj velem, maradj velem” – mondja Stillman. „Azonnal hozza ide valaki az elsősegélyládát!” – kiáltja a rendőrtiszt. 

A chicagói rendőrkapitányság közvetlenül az eset után közölte, hogy Adam Toledo fegyvert tartott a kezében.

A videó nyilvánosságra hozatala további érzelmeket korbácsolt fel Amerikában, ahol újfent a rendőrség, az igazságszolgáltatás és a faji ellentétek kérdései határozzák meg a nyilvánosságot. Nagy volt a feszültség már csütörtökön is, amikor Potter rendőrtiszt megjelent a bíróságon, miután vádat emeltek ellene egy fekete férfi múlt vasárnapi megöléséért Brooklyn Centerben. 

Amerikában már most tetőfokán vannak a feszültségek

Csupán pár óra eltéréssel történt mindez ahhoz képest, hogy az ügyészség és a védelem elmondta nyitóbeszédét a nagy publicitással folyó – szintén minneapolisi – George Floyd-gyilkosság perében, ahol Derek Chauvin a vádlott.

A chicagói rendőrség most egyéb dokumentumokat, jelentéseket és videókat is nyilvánosságra hozott az incidens kapcsán.

Eric Stillman rendőrtisztet, aki egyébként hat éve szolgál a testületnél, közigazgatási szolgálatra helyezték. 

A chicagói rendőrség szintén csütörtökön tette közzé ugyanezen videó egy részletét honlapján, ahol egy nyilat helyeztek el egy kimerevített képkockán, ahol látni lehet, hogy Adam Toledo jobb kezében fegyver volt. Ezt megpillantva nyitott tüzet a rendőrtiszt. „838 milliszekundum a fegyver megpillantása és a lövés között” – áll a képen látható feliraton. A közölt videofelvétel ötödik perce után az is látható, ahogy a rendőrök mindent megtesznek azért, hogy megmentsék Toledo életét.

A rendőrség és a család is türelemre intenek 

John Catanzara, a chicagói rendőrszakszervezet elnöke a CNN-nek elmondta, hogy a rendőrtisztnek csupán nyolc tizedmásodperce volt arra, hogy meghozza a döntést a lövés leadásáról, és ebben az esetben tette indokolt volt.

– mondta  az eset kapcsán Catanzara.

A chicagói rendőrség mellett a Toledo család is nyugalomra intette az embereket, mivel a városban a videó közzétételét követően zavargások kezdődtek, a helyi üzletek védelme érdekében pedig rendőri erőket csoportosítottak át a térségbe. Chicagóban rendszeresek a zavargások, az utóbbi években bűnözési hullám söpört végig a városon. Az USA harmadik legnagyobb, demokrata párti polgármester által irányított városának rendőrséget 2014 óta intenzív ellenőrzés alatt tartják, miután egy fehér tiszt lelőtt egy fekete tinédzsert. A tisztet később gyilkosságért ítélték el.

(Reuters)

Fotó: Chicago Police Department

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2021. április 17. 09:59
Mit keres egy 13 éves gyerek hajnali fél háromkor az utcán, lőfegyverrel a kezében? Első körben a kedves szülőket kéne lesittelni.
eresgé
2021. április 17. 09:31
defund police! ja nem most Bidé van ilyenkor nem gond. Chicago meg lassan amugy is egy liberális paradicsom lesz egy szellemi fogyatékos polgármesterrel
vigyor
2021. április 17. 08:49
Szuper, akkor most a kretének a meka bűnözők tiszteletére a mááááásik lábukra is térdeljenek le....
Volo
2021. április 17. 07:48
Közben előkerült egy másik film is, melyben látszik, hogy a "fiú" fegyvert fog a kezében. Ne feledjük, lövöldözés miatt hívták a rendőröket arra a környékre! Kérdésem: Mi a francot keres egy 13 éves fiú éjjel ott, ahol lövöldöznek, pisztollyal a kezében?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!