Orbán Viktor részvétét fejezte ki Netanjahunak

2021. április 30. 18:40

Több tucatnyi embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén.

2021. április 30. 18:40
null

Izraeli kollégájának, Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek írt levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor az izraeli Merón-hegy oldalában történt tömegkatasztrófa kapcsán. A kormányfő azt írta: mély fájdalommal értesült az éves lag baómer ünnepségen történt tragikus eseményekről, amelyek sok emberéletet követeltek és sokak sérülését okozták.

Engedje meg, hogy kifejezzem őszinte részvétemet, valamint mélységes együttérzésünket és szolidaritásunkat az áldozatok családjai iránt. Mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek”

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: „gondolataink és imáink az áldozatokkal, családjaikkal és Izrael népével vannak ebben a nehéz időszakban.”

A tragédia Merón városában történt, ahol a 2. században élt rabbi, a zsidó miszticizmus egyik vezéralakja, Simon bar Jocháj sírja található, aki a hagyomány szerint ezen a napon fedte fel a kabbala legmélyebb titkait. Ez „Istenhez kerülésének” vagyis halálának évfordulója is egyben a zsidó hagyomány szerint. Ehhez kapcsolódik a lág báómer ünnepe, amely az időszámítás szerint 132-ben, a római megszállók ellen kirobbant, Bar Kohba-féle felkeléssel kapcsolatos ünnepsorozatba is illeszkedik, amikor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak és egész éjjel táncolnak, és imádkoznak. A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt a legnagyobb tömeges összejövetel Izraelben.    

 vagyis halálának évfordulója is egyben a zsidó hagyomány szerint. Ehhez kapcsolódik a lág báómer ünnepe, amely az időszámítás szerint 132-ben, a római megszállók ellen kirobbant, Bar Kohba-féle felkeléssel kapcsolatos ünnepsorozatba is illeszkedik, amikor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak és egész éjjel táncolnak, és imádkoznak. A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt a legnagyobb tömeges összejövetel Izraelben.    

(MTI)

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. május 01. 10:38
Ezért jó itt az ellenzéknek, olyan kevesen vannak, hogy nem tudják agyontaposni egymást. Ezért kell nekik egymást akasztani hogy azért köztük is legyen egy-két hössss.
MZXX
2021. május 01. 10:01
Orbán izrael poltikájának a mozgatórugója, hogy a Mazsihisz vitorlájából kifogja a szelet. Jóban vagyok izraellel, támogatom a mazsihiszen kívüli hazai zsido szervezeteket, igy a mazsihisz nem tudja rásütni az antiszemita bélyeget a fideszre. Ennyi, ettől többet kár belelátni szvsz. A halottaknak pedig béke poraikra.
realman
2021. május 01. 02:32
Zsidokon is kezd kiutkozni a belterjes szaporodas degeneracios hatasa.
szeekely
2021. május 01. 02:20
Ez erdekes. Az asszociacio megvan! A Guardian irja: "People lost their yarmulkes (skullcaps), their glasses, their shoes... it looked like a scene from the Holocaust," he said. "It is shocking to think about the last moments of those who died when people were stepping on them." Az emberek elveszitettek a jarmulkaikat, a szemuvegjuket, a cipojuket... Olyan volt, mint egy jelenet a Holokauztbol - mondta a szemtanu. - Sokkolo azok utolso pillanataira gondolni, akik szornyethaltak, mikor az emberek rajuk tapostak. https://www.theguardian.com/world/2021/apr/30/israel-mourns-after-deadly-crush-at-mount-meron-holy-festival
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!