Brüsszelhez fordul a Fudan Egyetem miatt Cseh Katalin

2021. április 18. 15:38

Nyomon követtetné az Európai Bizottsággal a harmadik országból érkező szervezeteket és intézményeket a Momentum politikusa.

2021. április 18. 15:38
null

Mint ismert, Cseh Katalin közösségi oldalán számolt be arról, hogy levelet küldött Josep Borrellnek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatban. A Momentum EP-képviselője az alábbi kérdéseket szegezte Borrellnek:

  • Tervezi-e az Európai Bizottság, hogy iránymutatást ad ki a tagállamok számára azzal kapcsolatban, hogy miként küzdhetnek a harmadik országokból érkező, esetleges befolyásolási kísérleteket szemben?
  • Tervezi-e az Európai Bizottság a harmadik országból érkező szervezetek és intézmények nyomon követését olyan szempontból, hogy ezek a szervezetek, intézmények veszélyeztetik-e az EU külpolitikai célkitűzéseit?

Végül arra a momentumos képviselő arra kérte a külügyi főképviselőt, hogy tájékoztassa arról, „hogyan próbálja kezelni az Európai Bizottság azt a helyzetet, amikor az intézmény küldő országáról tudni lehet, hogy az európai demokráciák gyengítésére törekszik?”

Marad a Diákváros, de jön a Fudan Egyetem is

Nemcsak a Momentum az egyetlen ellenzéki párt, amelyik szót emel a kínai egyetem ellen. Korábban többek között Karácsony Gergely is kifejtette ellenérzéseit a Fudan Egyetem kapcsán. Közösségi oldalán például a napokban azt írta, szerinte „meghátrálásra kényszerítették” a kormányt a kínai egyetem ügyében, állítása szerint ugyanis az eredeti tervekben az egyetem a Diákváros helyén szerepelt.

A Déli Városkapu fejlesztési terület északi sarkában valójában üzleti-irodai fejlesztéseket terveztek, ennek a helyére kerül majd a kínai kampusz – hangsúlyozta a kormánybiztos. A Diákváros pedig, aminek épületei az egykori Nagyvásárcsarnok körül és a vízparton lesznek, érintetlen koncepcióval megy tovább – tette hozzá.

A Momentum kínai befolyásról ír

Cseh Katalin a főpolgármesterhez hasonlóan „kínai befolyásról” ír fentebb említett Facebook-bejegyzésében, ezzel magyarázza, hogy az Európai Bizottság alelnökéhez fordult.

Nem ez az első ilyen eset a Momentum részéről, hiszen márciusban például a jogállamisági feltételrendszer kapcsán az Európai Parlament jogi eljárást indítását is kilátásba helyezte az Európai Bizottság ellen, mert az EP szerint a brüsszeli végrehajtó testület túl sokat késlekedett az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával. A fenyegetőző állásfoglalás támogatói közt szerepeltek a Momentum EP-képviselői, így Cseh Katalin is.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 311 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2021. április 19. 18:15
A CEU miatt Brüsszel, a Fudan miatt ugyancsak Brüsszel. Zavar az erőtérben. Tényleg ilyen hülye ez a nő?
tevevanegypupu
2021. április 19. 12:14
Milenne, ha Kína hirtelen visszakövetelné a kölcsönöket amiket az EU felmarkolt tőle..Milyen érdekes egyébként..a véres,tömeggyilkos Maot hogy szerették a bolsevikek a Négyek bandájával egyetemben..
Elmekortan
2021. április 19. 10:41
Nem izgulni chech K. Jövőre módszer látás, mószerváltás alkotmányozás földindulás égszakadás lesz. Kit érdekel majd itt a kínei egyetem? A szabad rablásra kell koncentrálni, Katalin Úr asszony! Enyém, enyém, ez is az enyém ezt kell gyakorolni!
EMM195
2021. április 19. 08:43
Lehet, hogy nem érem már meg, de borítékolom, hogy egyszer ezek a politikai kurvák még megkapják a sorstól, ami jár nyomorult hazugságaikért, hazaárulásukért. Mert a Sors így működik, akár hiszi, akár nem a tisztelt publikum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!