Amerikai hadihajó adott le figyelmeztető lövést az iráni hadsereg hajóinak

2021. április 28. 08:57

Az iráni Forradalmi Gárda három hajója túl közel ment az amerikai úszólétesítményhez.

2021. április 28. 08:57
null

Egy amerikai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le az iráni Forradalmi Gárda három hajójának, amelyek túl közel hajóztak hozzá és egy amerikai járőrhajóhoz a Perzsa/Arab-öbölben – közölte szerdán az amerikai haditengerészet.

Túl közel jöttek, tüzet nyitott

A haditengerészet videót tett közzé az öböl északi részén, nemzetközi vizeken még hétfő éjszaka történt esetről. A fekete-fehér felvételen fények láthatóak a távolban, majd lövés hallható. A haditengerészet szerint a USS Firebolt járőrhajó azután adott le figyelmeztető lövéseket, hogy a Forradalmi Gárda három gyorsreagálású hajója nagyjából hatvan méterre megközelítette őt és a USCGC Baranof járőrhajót.

Rebecca Rebarich, az amerikai haditengerészet Bahreinben állomásozó ötödik flottájának szóvivője elmondta: az amerikai legénység többször is figyelmeztette az iráni hajókat rádión és hangosbemondón, de nem tágítottak. A Firebolt legénysége ezt követően figyelmeztető lövéseket adott le, a Forradalmi Gárda hajói pedig biztonságos távolságba húzódtak az amerikai hajóktól.     Rebarich felszólította a Forradalmi Gárdát, hogy legyen tekintettel a többi hajó biztonságára, ahogyan azt a nemzetközi törvény előírja.

Szakszerűtlen akció

Az amerikai hadihajók éberen folytatják tevékenységüket, parancsnokaik pedig fenntartják maguknak a jogot az önvédelemre – tette hozzá. Irán egyelőre nem reagált.

A hétfői incidens már a második a hónapban, amikor az amerikai haditengerészet azzal vádolja a Forradalmi Gárdát, hogy „veszélyes és szakszerűtlen akciót hajtott végre” az öbölben.

(MTI)                                    

Címlapképen: A USS Firebolt

Kép forrása: ARLO K. ABRAHAMSON / US NAVY / AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2021. április 28. 15:12
"úszólétesítményhez" az max uszoda lehet b+...
B_kanya
2021. április 28. 12:21
"Az iráni Forradalmi Gárda három hajója túl közel ment az amerikai úszólétesítményhez. Egy amerikai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le az iráni Forradalmi Gárda három hajójának, amelyek túl közel hajóztak hozzá és egy amerikai járőrhajóhoz a Perzsa/Arab-öbölben – közölte szerdán az amerikai haditengerészet." MTI :facepalm: Senki nincs aki magyarul is, angolul is tud és legalább 50 oldalt elolvasott már a hajózásról?
DoomGuy
2021. április 28. 11:46
Alakul a vén szar nobel békedíjja.
civis72
2021. április 28. 11:39
Most legalább nem lőttek le egy iráni utasszállító repülőt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!