Tovább mélyült a belpolitikai válság Örményországban

2021. március 22. 14:53

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy vezérkari főnöki hivatalába lépett az általa jelölt Artak Davtján. Egy minapi bírósági döntés szerint azonban a vezérkari főnök továbbra is a miniszterelnök távozását követelő Onik Gaszparján.

2021. március 22. 14:53
null

Pasinjan hétfőn közleményében arról tájékoztatott, hogy az államfő nem írta alá ugyan a javaslatát Davtján kinevezéséről, de mivel nem is fordult emiatt az alkotmánybírósághoz, a vonatkozó törvények szerint ő vezérkari főnöknek tekinthető. Az Interfax orosz hírügynökség szerint az örmény vezérkar sajtószolgálata közleményt adott ki, amelyben Davtjánt nevezte vezérkari főnöknek.

egyedül az ország területi épségének, védelmének, biztonságának, és határai sértetlenségének szavatolása vezérli őket, ahogy az rögzítve van az alkotmányban” – hangsúlyozta Davtján a közleményben. A Pasinján által kinevezett vezérkari főnök szerint „a belpolitikai viszály feloldódott, és a fennmaradó nézeteltérések innentől az igazságszolgáltatásra tartoznak”.    

Az örmény közigazgatási bíróság azonban a múlt csütörtökön úgy döntött, hogy a Nikol Pasinján által felmentett vezérkari főnök,

Onik Gaszparján a végleges bírósági döntésig megtarthatja tisztségét, és folytathatja hivatali teendőinek ellátását.    

Örményországot válságba sodorta az, hogy hadserege vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinjánnak nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.    

Gaszparján és helyettesei február 25-én lemondásra szólították Pasinjánt,

aki ezt puccskísérletnek nevezte, és többször kezdeményezte Armen Szárkiszján államfőnél a vezérkari főnök menesztését. Másfél héttel ezelőtt Pasinján közölte, hogy Gaszparján már fel van mentve, mert az államfő nem írta ugyan alá a megadott határidőig a felmentésről szóló kérését, de nem is utalta az alkotmánybíróság elé az ügyet.    

Gaszparján alkotmányellenesnek tartja menesztését, ezért közigazgatási bírósághoz fordult.    

Szárkiszján nem hagyta jóvá Pasinjánnak azt a kérését sem, hogy Artak Davtján altábornagyot nevezze ki vezérkari főnökké, kérte viszont az alkotmánybíróságtól a katonai szolgálatról és a katonák jogállásáról szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát. Ez a jogszabály rendelkezik a vezérkari főnök kinevezéséről és menesztéséről is.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Narek Alekszanjan

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!