Oszama bin Laden fia festő és Amerika a múzsája

2021. március 01. 14:52

Omar bin Laden traumatikus fiatalsága miatt gyakran depressziós, ilyenkor Clint Eastwood „Nincs bocsánat” című filmét nézi, és vadnyugati témájú képeket fest. 

2021. március 01. 14:52
null

Amikor Omar bin Laden depressziósnak érzi magát, megnézi a Nincs bocsánat című filmet. A klasszikus vadnyugati film egy jó útra tért törvényen kívülről szól, akit Clint Eastwood alakít és aki a mezőgazdasági élet derűjét hagyja ott, hogy visszamerüljön erőszakos múltjába igazságot tenni. 

„Szeretem a vadnyugati filmeket” – mondja Omar Bin Laden, az Al-Kaida alapítójának, Osama Bin Ladennek a legnagyobb fia, akit korábban a terroistavezér örökösének és utódának nevelt az afgán hegyekben lévő támaszpontjain. „Tisztelem a cowboyokat. Szeretem a cowboyok méltóságát” – teszi hozzá Omar Bin Laden.
A cowboy amerikai mítosza Oszama bin Laden fiában különös viszhangra lelt: a „nemes” renegát története, aki azt veszi el, amit csak akar, és erőszakot használ saját céljainak megvalósításához. Nincs jobb archetípus erre, mint Clint Eastwood. A Nincs bocsánat azonban, mely Omar kedvence, ennek az archetípusnak a reviziója a „cowboy-méltóság” újragondolása, és az erőszak és a háború dicsőségének megkérdőjelezése.

Oszama bin Laden, az Al-Kaida vezetőjének legidősebb fia hasonló módon szakított apja harcos legendájával.

„Anyám családjában nagyon erős a művészi hajlam” – magyarázza Omar. „Anyukám és az egyik nővérem is imád festeni. A nagybátyám is nagyon jó művész volt, a rajzolás és festés tehát a véremben van.”

Omar serdülőkorát apja árnyékában töltötte a szudáni Kartán városában, később pedig követte apját Afganisztán völgyeibe harcolni. 

Omar 15 éves volt, amikor a Tora Bora közelében lévő Al-Kaida edzőtáboraiba vitték, hogy felkészítsék a „Nyugat hitetlen seregei elleni csatára”. 16 évesen apja parancsára az afgán polgárháború frontjára került harcolni. Oszama szigorú pátriárka volt, aki megfosztotta fiait mindneféle játéktól, rendszeresen verte őket, és később megpróbálta rábeszélni őket, hogy önként jelentkezzenek öngyilkos merényletekre.

18 évesen végül úgy döntött, hogy elszökik az Al-Kaida misszióból, és édesanyjával Szíriába mentek.

Utoljára 2001-ben látta Oszama Bin Ladent Afganisztánban. Omar ekkor 20 éves volt, és már Szaúd-Arábiában élt, amikor a két utasszállító repülőgép becsapódott New York Cityben a World Trade Center északi és déli tornyaiba. Röviddel a szeptember 11-i támadások után Oszama bin Laden a Tora Bora barlangjaiban évő katonai támaszpontjára menekült.

A most 39 éves Omar többször is elítélte a szeptember 11-iki támadásokat. Elutasítja apja erőszakos ideológiáit, és bár soha nem tagadta meg családnevét, régóta igyekszik elhatárolódni a névhez kapcsolódó negatív képzetektől. „A béke nagykövetévé akarok válni” – mondja. Omar most Normandiában él feleségével Zaina Mohamed Al-Sabahhal és egy kisebb ménest tartanak vidéki farmjukon, ahol Omar szenvedélyének a festészetnek is hódolhat. 

Fotó: Omar Bin Laden

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2021. március 03. 02:27
A Holliburton amerikai olaj-konszern (korábban Dick Cheney, amerikai alelnök volt a cég elnöke) - 50% tulajdona a Bush (idősb. és debilebbik Bush, amerikai elnökök) családé, a másik 50% pedig a szaudi Bin Laden családé. Állítólag Oszama - akit az USA kb. 5-6 alkalommal likvidált - a Bush család valamelyik amerikai birtokán él. (Az is teljesen logikus, hogy a szaudi terrorista cselekedetei miatt porig bombázzuk Irakot, s kifosztjuk a babiloni múzeumokat.)
elfújta az ellenszél
2021. március 01. 22:52
A hiperkonform asszimilánsok elég szánalmasak tudnak lenni. Saját sorsuk elől egy kitalált vágyálomba menekülnek, ami sose létezett Ez itt felvette a cirkuszi mutatványos Buffalo Bill külsejét (közvetitő példaképeken keresztül) és belemerült a kovbojkorszakba, ami talán ha 15-20 évig létezett és akkor se olyan volt mint az álomvilágban https://history.howstuffworks.com/american-history/buffalo-bill.htm
Tiszafa
2021. március 01. 19:46
Remélem kirobbanó képei vannak ott a fene nagy demokratikus USA-ban...
21 gramm
2021. március 01. 19:38
Hát hadgratuláljak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!