Orosz külügy: Kínai-orosz együttműködésre van szükség az USA ellen

2021. március 22. 10:24

Szergej Lavrov szerint többpólusú világ van kialakulóban.

2021. március 22. 10:24
null

Magas szintű kínai-orosz együttműködést sürgetett az „amerikai hegemóniával” szemben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki kínai látogatása előtt nyilatkozott a kínai sajtónak videolinken keresztül.

Új hidegháború?

Lavrov hétfőn kezdi meg kétnapos látogatását Kínában, ahol egyebek mellett részt vesz a két ország közötti, a jószomszédi viszonyról és baráti együttműködésről szóló megállapodás aláírásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Az orosz külügyi tárca vezetője azt mondta: a nemzetközi helyzet jelentős változásokon megy keresztül, melyek során a gazdaság, pénzügy és politikai befolyás új központjai válnak egyre erősebbé. „Ezeket az objektív fejleményeket, amelyek egy valóban többpólusú és demokratikus világ kialakulásához vezetnek, hátráltatják a nyugati országok, különösképpen az Egyesült Államok” – fogalmazott.

Többpólusú globális fejlődés a cél

Lavrov úgy vélekedett, hogy Oroszország és Kína elsődleges feladata a magas szintű együttműködésük megerősítése, melynek révén közösen mozdíthatják elő a többpólusú globális fejlődést és a regionális integrációt, miközben méltányos, demokratikus és stabil nemzetközi és regionális rendet biztosíthatnak.

Az orosz külügyminiszter úgy értékelte, hogy az orosz-kínai kapcsolatok történelmi csúcson állnak, „mentesek az ideológiai gátaktól”, valamint nincsenek kihegyezve egyetlen harmadik országgal szemben sem.

(MTI)

Címlapképen: Hszi Csi Ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök

Kép forrása: Alexander Zemlianichenko / AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. március 23. 11:54
A latin betűs írásmódú országok információit a nem ilyen írásmódú tudósok megtanulták megérteni. Fordított állapot nem jellemző. Jelenleg három jelentős hatalom van ami meghatározza a világ jövőjét (USA, Kína, Oroszország). Eddig az USA határozta meg a világ történéseit, De a két másik összefogása már elegendő ennek a hegemóniának a megkérdőjelezéséhez. Valószínűnek tartom, hogy az USA háttérbe szorítása után a Kínaiak az Oroszokkal is bajszot akasztanak és a sárkány legyőzi a medvét. Érdekes kérdés, hogy kik rendelkeznek az államok adósságaival.
Harangláb
2021. március 22. 23:16
Ügyes gyerek ez a Biden...
NorthernOutlaw
2021. március 22. 16:04
Végre egy jó hír.
makám
2021. március 22. 11:28
na. más se hiányzott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!