Nyugati katonai vezetők közösen ítélik el a mianmari hadsereg kegyetlenkedéseit

2021. március 28. 07:28

Ritkán fordul elő, hogy különböző országok katonai parancsnokai közösen állnak ki valami mellett vagy ellen.

2021. március 28. 07:28

Tizenkét nyugati országnak – az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek – legmagasabb rangú katonái közösen ítélik el a mianmari hadsereg kegyetlenkedéseit a Reuters hírügynökség által szombaton este megismert nyilatkozattervezet szerint.

„Mint vezérkari főnökök elítéljük, hogy a mianmari hadsereg és az őt támogató biztonsági erők halálos fegyvereket használnak fegyvertelen emberek ellen. Egy hivatásos hadsereg katonáinak tiszteletben kell tartaniuk a rájuk vonatkozó nemzetközi normákat, és felelősséget kell vállalniuk azért a népért, amelyet szolgálnak” – olvasható a nyilatkozattervezetben. A szóban forgó országok, amelyeknek a diplomatái már korábban közösen elítélték a mianmari kegyetlenkedéseket: Ausztrália, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország és Új-Zéland. A mianmari katonai vezetők mindeddig figyelmen kívül hagytak minden bírálatot.

Szombaton a mianmari biztonsági erők legkevesebb 114 tüntető halálát okozták a katonai hatalomátvétel miatt majdnem két hónapja tartó tüntetések újabb megmozdulásain a Myanmar Now hírportál szerint. A halottak között van néhány gyerek is, köztük egy ötéves kisfiú. Ezen a napon halt meg a legtöbb tüntető. Pénteken az állami tévé útján a katonai kormányzat figyelmeztette a tüntetőket, hogy a tiltakozások résztvevőit „fejbe vagy hátba lőhetik”.

A fegyveres erők napja alkalmából szombaton elmondott tévébeszédében a juntát vezető tábornok, Ming Aung Hliang ismét szabad választásokat ígért. Az ünnephez kapcsolódó katonai felvonuláson a tábornok „igaz barátként” méltatta Oroszországot, amely Alekszandr Fomin helyettes védelmi minisztert küldte az eseményre. Kína, India, Pakisztán, Banglades, Vietnam, Laosz és Thaiföld is küldött képviselőket alacsonyabb rangban.

A mianmari katonai rezsim számára fontos, hogy maga mellett tudja az ENSZ Biztonsági Tanácsának két állandó tagját, Oroszországot és Kínát – írták hírügynökségek. Megfigyelők Peking támogatásaként értékelik, hogy a kínai kormány nyilvánosan nem bírálta sem a puccsot, sem az azt követő fejleményeket az egykori Burmában.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2021. március 28. 12:44
a kapitóliumi lövöldözés meg egy babazsúr volt.
mgyfree
2021. március 28. 08:48
Ritkán fordul elő, hogy különböző országok katonai parancsnokai közösen állnak ki valami mellett vagy ellen. Mikor fognak kiállni a nyugatra illegálisan beözönlő sáskák ellen? Ja, inkább azt mondják, hogy NEM LEHET megállítani a beözönlést! Akkor irány kapálni küldeni az egész bagázst. Meg persze az orosszokkal baszakodnak, de erre rábaszhatnak!
Kristály
2021. március 28. 08:15
Lehet hogy a liberális genderizmust LMBTQ probálják megállitani ???? Amikor Gyurcsány nyirta a magyar polgárokat akkor csend volt senki nem érzett velünk együtt. Valami ilyen lehet mert nagy az összefogás.
Armageddon
2021. március 28. 07:57
Similis simili gaudet szvsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!