Navalnijt megviseli az orosz börtön

2021. március 24. 18:17

Ügyvédje szerint megromlott az elítélt ellenzéki vezető egészsége.

2021. március 24. 18:17
null

Megromlott az egészsége a fogolytelepen lévő Alekszej Navalnijnak – jelentette ki Olga Mihajlova, az elítélt ellenzéki politikus ügyvédje szerdán a Meduza ellenzéki hírportálnak.

A jogi képviselő szerint Navalnijnak kedd óta bénul a lába, korábban pedig hátfájásra panaszkodott.

Az őrizetest pénteken megvizsgálta egy neurológus, aki két ibuprofen gyulladásgátló tablettát adott neki, amitől azonban nem lett jobban. Az ellenzéki ügyvédjeit nem engedik be a telepre. Leonyid Volkov, a Navalnij-hálózatokat külföldről irányító aktivista Telegram-bejegyzésben adott hangot annak a gyanújának, hogy a rabot börtönkórházba vitték, amit az intézmény parancsnoksága megpróbál eltitkolni.    

Március 15. óta ismeretes, hogy Navalnij a Vlagyimir megyei Pokrov 2. javítókolóniában tölti büntetését.

Az ellenzékit január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Február 2-án egy moszkvai bíróság

letöltendőre változtatta Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.   

A korábbi verdikt megváltoztatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte, azt állítva, hogy a vádlott hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket. Az elsőfokú döntést Navalnij megfellebbezte, de a fővárosi bíróság február 20-án helybenhagyta azt.

(MTI)

Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2021. március 25. 08:48
Ó, szegényke. Nem kell hazát árulni, vagy ha mégis, legalább legyen annyi eszed, hogy nem Oroszország Anyácskát árulod. Ő köztudottan érzékeny az ilyesmire.
Kristály
2021. március 25. 08:44
Mit gondolt 5 csill agos száloda szobát kap ??? Ezek azt hiszik hogy a demokrácia nevében mindent lehet .
zara
2021. március 24. 21:33
köv. novochikkal megmérgezték a börtönben, de túlélte...
szarcsi1
2021. március 24. 21:16
Minek ment vissza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!