Harmadszor is felrobbant Elon Musk kísérleti űrhajója

2021. március 04. 07:06

Elon Musk vállalata élőben közvetítette a YouTube videomegosztón a harmadszor is kudarcba fulladt kísérletet.

2021. március 04. 07:06
null

A marsi utazásra tervezett hatalmas űrhajó helyi idő szerint szerda este startolt a Mexikói-öböl partján lévő texasi Boca Chica melletti indítóállásról, mintegy tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány percig vízszintes helyzetben ereszkedett, és függőleges helyzetbe fordulva landolt az indítóálláson.

Amikor a földhöz közeledett, lehetett látni, amint lángok csapnak fel az űrhajó oldalán, lent, közvetlenül a hajtőműveknél. Az űrhajó ennek ellenére rendben földet ért, és már néhány perce állt az indítóálláson, amikor hatalmas robbanás történt, amely golyóként röpítette a levegőbe a monstrumot. Az űrhajó ezután földbe becsapódott és megsemmisült. A robbanás következtében lángtengerbe borult a sivatagos vidéken, lakott területektől távol lévő indítóállás.

Az űrhajó startját néhány órával korábban elhalasztották, az utolsó percben, miután már beindították a hajtóműveket. Elon Musk indoklása szerint helytelenül hangolták a hajtóművek tolóerő-szabályozóit. Két ugyanilyen kísérleti rakétával tavaly decemberben és az idén februárban is végeztek tesztrepülést, de mind a kettő a földet érés pillanatában robbant fel. Az újabb kudarc oka egyelőre nem ismert.

A SpaceX Mars-utazásra tervezte az ötven méter magas, kilenc méter széles, három hajtóműves űrhajót, amely száz embert szállíthat a bolygóra. Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy a terveket még felülvizsgálják.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 27. 13:34
"de nem zárta ki, hogy a terveket még felülvizsgálják." Ja, a tervek. Azokból soha nincsen hiány. Igen kevés terv válik valósággá, a reális tervek 5%-a csak. S persze még azok sem pontosan a terv szerint. A SpaceX honlapja sok sok éve úgy indult, hogy Hold körüli utazásra emberes űrhajót indítanak 2018. végén. Már a terv sincsen kint.
Akitlosz
2021. március 27. 13:30
Micsoda kárörvendő röhögés hallatszik a végén!
Akitlosz
2021. március 27. 13:27
A titkos szovjet holdrakétára emlékeztet. Abból négyet indítottak, mind a 4 indítás sikertelen volt, ezért nem mentek a szovjetek a Holdra. Amit persze úgy adtak elő, hogy nem is akartak. Meglehet, hogy ez a Musk rakéta annyira nem jó, hogy jobb lenne inkább újat tervezni. Nem válik be mindig minden konstrukció. Hogy egy kísérleti rakéta felrobban az még OK, de hogy az összes az azért már gyanús, hogy valami nagyon el van rontva vele.
MZperXXL
2021. március 04. 21:52
A kísérlet tulajdonképpen sikerült (fel- és leszállás, közben a rakéta helyzetváltoztatásai), a szivárgó hajtóanyaggal lehetett valami gond (vagy valamivel, ami azokat a helyes sárga lángokat produkálta, amitől valószínűleg felforrósodott a burkolat és megsérült a szigetelés).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!