Halálos fenyegetést kapott a Hasogdzsi-gyilkosságot vizsgáló ENSZ-alkalmazott

2021. március 25. 20:24

Avvad al-Avvad, szaúdi illetékes tagadja, hogy megfenyegette volna az ENSZ jelentéstevőjét.

2021. március 25. 20:24
null

Avvad al-Avvad, a szaúd-arábiai emberi jogi bizottság vezetője csütörtökön élesen tagadta, hogy megfenyegette volna Agnes Callamard-t, az ENSZ bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott jelentéstevőjét Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró meggyilkolásának ügyével kapcsolatban.

 

 

Agnes Callamard nemrég arról számolt be, hogy egy szaúdi tisztségviselő tavaly megfenyegette egy genfi találkozón, hogy majd elintézik, ha nem vet véget az újságíró megölésének ügyében indított vizsgálatának. Mint mondta, az ENSZ tisztségviselői halálos fenyegetésként értékelték az elhangzottakat. A világszervezet emberi jogi irodája megerősítette Callamard beszámolóját a történtekről.    

Sem Callamard, sem az ENSZ nem tárta fel a szaúdi illetékes kilétét. Csütörtökön azonban Avvad közölte, hogy ő volt, aki a kijelentéseket tette, de nem állt szándékában senkit sem fenyegetni.

„Tudomásomra jutott, hogy Agnes Callamard és néhány ENSZ-illetékes úgy véli, hogy burkoltan megfenyegettem volna” – írta Twitter-üzenetében. „Bár nem tudom felidézni pontosan a beszélgetést, sosem fenyegetnék az ENSZ által kinevezett személyeket, vagy kívánnék ártani nekik, de igazából senki másnak sem” – hangsúlyozta.

Callamard a The Guardian című brit lapnak adott keddi interjújában számolt be a több mint egy évvel ezelőtti tanácskozáson elhangzottakról.

„A jelenlévők később világossá tették a szaúdi küldöttségnek, hogy ez teljességgel elfogadhatatlan” – fűzte hozzá. Rupert Colville, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője később megerősítette ezt.    

Hasogdzsit 2018 októberében gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Török tisztségviselők szerint egy szaúdi halálosztag ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban. Az amerikai hírszerzés jelentése szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelte el a műveletet. A Szaúd-Arábiát de facto irányító Mohamed bin Szalmán tagadta érintettségét.Callamard azonban ismételten szankciók elrendelését szorgalmazta a trónörökössel szemben.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2021. március 25. 20:42
Ez a papi pedofília gyanús ügyekre emlékeztet. A pap ránézett a gyerekre és mondott neki valami barátságosat, aztán 10 évvel később megy a feljelentés a megrontásról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!