Európa bekeményít Kínával szemben az ujgurok elnyomása miatt

2021. március 17. 15:39

Az Európai Unió tagállamai szankciókat vezetnek be kínai tisztségviselők ellen az ország ujgur muszlim kisebbségével szembeni elnyomó bánásmódja miatt – közölték szerdán Brüsszelben uniós források.

2021. március 17. 15:39
null

Hozzátették, hogy a végső döntést várhatóan a jövő héten hozzák meg. Az unió a tervek szerint több kínai illetékest beutazási tilalommal, illetve számláik zárolásával sújt.    

Ming Csang, az Európai Unió mellett működő kínai képviselet vezetője azonnal elutasítóan reagált a beszámolókra.

Úgy vélte, hogy a bevezetendő korlátozó intézkedések hazugságon alapulnak, és szándékosan aláásnák Kína nemzetbiztonsági és fejlesztési törekvéseit.    

„Párbeszédet akarunk konfrontáció helyett. Az EU-nak ezt még egyszer meg kellene gondolnia. De ha ragaszkodnak ezen az eszközök használatához, Kína nem fog meghátrálni, és teljesíti népe felé tett kötelezettségeit” – fogalmazott a nagykövet a források szerint.    

Emberi jogi csoportok szerint a muszlim kisebbségi csoportokhoz tartozó

mintegy 1,5 millió embert, köztük ujgurokat, kazahokat és egyéb kisebbségeket zártak átnevelőtáborokba a kínai hatóságok

az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. A foglyokat kényszermunkának és sterilizációnak vetik alá, továbbá erőszakos módszerekkel próbálják átalakítani politikai gondolkodásukat, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre kötelezzék őket.    

A pekingi vezetés ezt tagadja, szerintük az ujgurokat valójában szakképző központokban képezik egyebek között a vallási szélsőségesség elleni harc céljából.    

Az uniós diplomaták arról is beszámoltak, hogy a 27 EU-tagállam Észak-Koreával, Eritreával, Dél-Szudánnal, Líbiával és Oroszországgal szemben is kész további korlátozó intézkedéseket bevezetni a tavaly év végén elfogadott – emberi jogi jogsértések esetén alkalmazandó – általános szankciórendszer keretében. Belső források szerint az Oroszország elleni új szankciók a Csecsenföldön elkövetett visszaélések felelőseit fogják célozni.

(MTI)

Fotó: 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enmar
2021. március 17. 18:10
Benes dekrétum? Aljas g-k!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!