A svéd evangélikus teológus szerint Mohamed a keresztények új prófétája volt

2021. március 23. 14:28

A svéd evangélikus érsek teológiai titkára, Jakob Wirén frissen megjelent könyvében azt írja: Mohamedet a keresztények is prófétának tekinthetik.

2021. március 23. 14:28
null

Jakob Wirén, Antje Jackelén érsek belső köréhez tartozik, a svéd egyház érsekének titkáraként szolgál. A női érsek nézetei a mi szemünkkel csakúgy liberálisnak számítanak, hisz azon túl, hogy támogatja az azonos neműek egyházi házasságát, Mária szüzességét többször is puszta mítosznak titulálta. Arra a kérdésre, hogy Jézustól tisztább képet nyerhetünk-e Istenről azt válaszolta, hogy „számára magától értetődő, hogy a zsidók, muszlimok és keresztények ugyanazt az Istent imádják”. Titkára, Jakob Wirén most megjelenő új könyvében 

azt veti fel a keresztények számára, hogy az iszlám megalapítóját, Mohamedet tekintsék új prófétájuknak.

A svéd Samnytt című újság megemlíti azt is, hogy Wirén korábban megtámadta az iszlám kritikusait, akik szerinte „iszlamofób baromságokat” írnak és többször is szorgalmazta újabb mecsetek megépítését szerte Svédországban. 

A Samnytt idézi a szerzőt, aki szerint „Ami a próféta fogalmát illeti, az egészen nyitott. Jézus feltámadása után is voltak próféták, nem csak az Újszövetségben” – állítja a „nyitott egyház” híve. Véleménye szerint Mohamedet a keresztények minden gond nélkül elfogadhatják prófétájuknak, mert az „együtt jár a keresztény hittel”.

Wirén szavai egyeznek az as-Sahadával

Wirén Mohamedet azokhoz az ószövetségi prófétákhoz hasonlítja, akik arról tanúskodtak hogy egyetlen Isten létezik. Érdekes lehet, hogy igazából Wirén nézetei értelmezhetőek az iszlám hitre való áttérésként is, hisz az as-Sahada, azaz a muszlim hit felvételének szavai sem állnak másból, mint annak megvallásából, hogy nincs más az Egyetlen Istenen kívül, és az ő prófétájának, Mohamednek az elfogadásából.

A svéd férfi szerint az, hogy az iszlám monoteista vallás, elegendő ahhoz, hogy Mohamed bekerüljön a keresztény próféták közé.

Jakob Wirén számos Twitter-bejegyzését szemlézte a svéd újság, melyben kikel a rasszizmus, homofóbia, iszlamofóbia jelenségei ellen. Annak ellenére sem lát ellentmondást az egyház és a Próféta tanításai között, hogy utóbbi többször is a hitetlenek elleni szent háborúra hívta híveit – emeli ki a Samnytt.

Összesen 269 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2021. március 24. 19:24
A képen a leszbikus püspöknő látható ?
kardlapos
2021. március 24. 14:44
... "Manó bőrét húzzák Krisztus képére,. hogy megtévesszék a népet,. és aranyra válthassák a félhold csillogását." ... /Nyirkai jóslat - 1948 körül/
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. március 24. 12:29
Én is csókollak! D
mokány
2021. március 24. 01:48
Ha a reformáció valóban visszatérés lett volna a kereszténység gyökereihez, akkor ez az alak tetténél fogva (hittagadás), automatikusan kiközösítés alá esne. Ezek szerint nem történt meg a visszatérés a keresztény gyökerekhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!