Bíróság előtt felel korábbi Twitter-bejegyzése miatt Marine Le Pen

2021. február 10. 10:53

Francia bíróság francia jogszabályok alapján döntheti el, hogy Le Pen egy korábbi Twitter-bejegyzése gyűlöletbeszédnek, vagy a véleményszabadság által védett véleménynek minősült-e.

2021. február 10. 10:53
null

Bíróság elé áll a mai napon Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés (Rassemblement national, RN) elnöke. A vád szerint a politikus megsértette a gyűlöletbeszéd tilalmát azzal, hogy az Iszlám Állam bűntetteiről közölt fotókat a Twitteren. 

Az eset még 2015-re nyúlik vissza; ebben az időben ugyanis az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái 130 embert öltek meg Párizsban különféle akciók keretében. Szintén ekkortájt történt az, hogy a francia újságíró Le Pen szélsőjobboldali pártja és az Iszlám Állam között vont párhuzamot, az inkriminált Twitter-bejegyzés is e megnyilvánulás válaszaként érkezett a politikus részéről.

Le Pen három képet közölt az Iszlám Állammal összefüggésben: az első képen James Foley amerikai újságíró dzsihadisták általi lefejezése volt látható (ezt a képet Le Pen végül Foley családjának kérésére kegyeleti okokból törölte). A másodikon egy naranacssárga rabruhába öltöztetett férfin hajtott át épp egy tank, a harmadikon pedig egy jordániai pilótát égettek el élve egy ketrecben.

Még 2018-ban vádolták meg gyűlöletbeszéd miatt Le Pent és egyik kollégáját és párttársát, Gilbert Collard-t, aki szintén Twitteren posztolta a sérelmezett képeket. Az AFP úgy tudja, hogy a vád szerint a politikusok „erőszakos üzeneteket terjesztettek, amelyek alkalmasak arra, hogy terrorizmusra, pornográfiára buzdítsanak, illetve, hogy súlyosan veszélyeztessék az emberi méltóságot”, s a vád szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy e képeket ráadásul kiskorúak is megtekinthetik.

Az eljárás a politikusok ellen még tavaly indult, ugyanakkor a koronavírus-járványra tekintettel kétszer is halasztásra került. Amennyiben a Le Pen és kollégája elleni vád megáll, cselekményük három évig terjedő szabadságvesztéssel és legfeljebb 75 ezer eurós pénzbüntetéssel büntethető.

Le Pen, akit mentelmi jogától is megfosztottak, gyakorló jogászként úgy véli, hogy egy politikai boszorkányüldözés áldozatává vált

– vissza is utasította azt a felvetést, hogy esetleg pszichiátriai teszteknek vesse alá magát, amely elvileg a nyomozás részét képezte volna.

Marine Le Pennek nem állt szándékában az, hogy cselekményével kiskorúakat veszélyeztessen; de még csak nem is volt tudatában annak, hogy ennek lehetősége fennáll. A politikus egy újságíró részéről indított provokációra, támadásra reagált” – nyilatkozta David Dalla-el Deist, Marine Le Pen védője, aki szerint a vádhatóság diszkriminációt alkalmaz a politikussal szemben, a jogot és annak szellemiségét öncélúan alkalmazva annak érdekében, hogy Le Pent véleményszabadságában korlátozza.

Amióta Marine Le Pen a pártvezetést édesapjától átvette, kétszer is indult a francia elnökségért, és a legfrissebb közvélemény-kutatások arra engednek következtetni, hogy az euroszkeptikus, migrációellenes politikus egyre közelebb kerül céljához. 

Az eset további aktualitását adja, hogy

a Twitter ebben az esetben a bejegyzést nem blokkolta,

a kérdéses tweetek egyike ma is elérhető a közösségi platformon. Vagyis a francia jogszabályok, s nem pedig a Twitter felhasználói szabályzata alapján dőlhet majd el, hogy a bejegyzés a véleményszabadság által védett megnyilvánulásnak, vagy gyűlöletbeszédnek tekinthető.

Fotó: Lionel BONAVENTURE / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vucli Tóbiás
2021. március 04. 15:38
Lefejezni szabad. Tankkal áthajtani az élő emberen szabad. Stb. -- Feltéve, hogy az elkövető iszlám hitű, az áldozat fehér. Erről beszélni azonban súlyos rasszizmus. -- Udvariasan kell a színesek cipőit csókolgatni, na! Udvariasan kell kihalni, mit nem értünk ezen?
Volo
2021. március 04. 15:37
Na cseszd meg! Elfelejtették letiltani ( vagy akkor még nem merték? ) de azért jól megbüntetik? Nem, nem a vélemyény nyilvánításért, hanem a tények nyilvánosságra hozataláért ? Mi van ott az egyesült frank- arab emirátusban? ( Mint tudjuk, az emirátusok nem tartóznak a demokráciát gyakorló országok közé, mint ahogy a még franciaországnak nevezett diktatúra sem ! )
Lannister
2021. február 16. 12:46
Je suis Marine!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!