Biden Trump felmentéséről: a demokrácia törékeny dolog

2021. február 14. 07:00

Joe Biden az igazság védelméről és a hazugságok legyőzéséről, Trump boszorkányüldözésről beszélt.

2021. február 14. 07:00
null

A demokrácia törékeny, és minden amerikainak kötelessége megvédenie az igazságot – reagált Joe Biden amerikai elnök szombat este arra, hogy a szenátus felmentette elődjét, Donald Trumpot az ellene – lázadás szítása vádjával – indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment). Biden kiemelte: annak ellenére, hogy a szavazás nem vezetett Trump elítéléséhez, az ellene megfogalmazott vád lényege nem volt kérdéses. „Történelmünk ezen szomorú fejezete emlékeztető számunkra, hogy a demokrácia törékeny. Hogy mindig meg kell védenünk. Hogy mindig ébernek kell lennünk. Hogy az erőszaknak és szélsőségeknek nincs helyük Amerikában” – áll az elnök közleményében, amelyet a Fehér Ház néhány órával azt követően tett közzé, hogy a szenátus az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban találta Trumpot a felhozott vádak alapján bűnösnek, így nem lett meg az elítéléséhez szükséges kétharmados többség.    

Biden hangsúlyozta, hogy minden amerikai, de különösen a vezetők kötelezettsége az igazság védelme és a hazugságok legyőzése. Megjegyezte, hogy rekordszámú republikánus szenátor szavazott Trump elítélésére. A demokrata párti szenátorokhoz hét republikánus felsőházi képviselő csatlakozott a voksoláson. Úgy fogalmazott, hogy véget kell vetni a konfliktusnak és begyógyítani a nemzet lelkét. „Ez az előttünk álló feladat, amellyel közösen kell megbirkóznunk Egyesült Államokként” – zárul az elnök közleménye, amelyben az egyesült szó aláhúzva szerepel.    

Szenátusi felmentése után kiadott közleményében Donald Trump ismét boszorkányüldözésnek nevezte az ellene indított második alkotmányos felelősségre vonási eljárást, s utalt arra is, hogy tevékenyen részt vesz majd a politikai életben. Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott; 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment, a szenátus akkor is felmentette.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2021. február 14. 22:29
Csak hát nem arról volt szó. A wikit meg nem hiteles forrásként, hanem kiindulási pont gyanánt linkeltem, de ha gondolja: http://acta.bibl.u-szeged.hu/7407/1/juridpol_072_085-150.pdf http://eta.bibl.u-szeged.hu/624/30/EFOP343_AP6_B%C3%BCntet%C5%91_elj%C3%A1r%C3%A1sjog1_Fantoly_Lichtenstein_2018.pdf https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1700090.TV
TAVIROZSA
2021. február 14. 19:23
A Cap. zavargás hivatalos hatósági vizsgálata hogy áll?
kitiltott
2021. február 14. 15:34
Kiszólt a Gödörből a lyuk
1000bocs
2021. február 14. 14:55
...Hogy az erőszaknak és szélsőségeknek nincs helyük Amerikában.. Kivéve ha ANTIFA vagy BLM erőszak. Akkor ugyanis a demokraták, az Apple és a Google, a Twitter és a CNN valamint az egész Washingrtoni mocsár felváltva szopja le őket a bátorságukért hogy fegyvertelen embereket fosztanak ki, ölnek meg, valamint bejelentik hogy megszűnt az államrend a saját autonóm területük egyoldalú kikiáltásával. EZ ma a baloldal kérem. Már a látszatra sem adnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!