Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát és családtagjait sem

2021. január 19. 19:43

Az amerikai képviselőház múlt szerdán megszavazta a Donald Trump felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium január 6-i ostroma miatt.

2021. január 19. 19:43
null

Donald Trump leköszönő amerikai elnök úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát és családtagjait sem – számolt be erről tájékozott forrásokra hivatkozva kedden az amerikai sajtó.

Az elnök várhatóan még a nap folyamán közzéteszi majd annak a több mint 100 személynek a nevét tartalmazó listát, akiket – a korábbi hagyományoknak megfelelően – hivatalából történő távozása előtt kegyelemben részesít, vagy csökkenti a büntetésüket.    Egyes jogi szakértők szerint amennyiben az elnök önmagának adna kegyelmet, az alkotmányellenes lenne, ugyanis megsértené azt az alapelvet, miszerint senki nem lehet bíró a saját ügyében. Más szakértők szerint viszont

a kegyelmi hatalom gyakorlása tág értelmezést kapott az alkotmányban, ezért az adott esetben saját magának is megkegyelmező elnök nem sértené meg azt.   

Az amerikai képviselőház múlt szerdán megszavazta a Donald Trump felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium január 6-i ostroma miatt. Az ügy ezzel a szenátus elé került. Amennyiben a felsőház is elítélné az elnököt, el is tilthatják attól, hogy 2024-ben újra elinduljon az elnöki tisztségért. Ehhez azonban legalább tizenhét republikánus szenátornak is arra kellene szavaznia, hogy vonják felelősségre a távozó elnököt. A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint a kegyelmi listán szerepel több fehérgalléros bűnöző mellett például egy floridai orvos, Salomon Melgen, aki jelenleg börtönbüntetését tölti, miután bűnösnek találták több tucat egészségügyi csalás vádjában.   

Ugyancsak a CNN értesült arról, hogy Trump több politikai szövetségesének készül kegyelmet adni. A Capitolium ostromának részvevői ugyanakkor nem részesülnek kegyelemben. A Fox News amerikai hírtelevízió pedig arról számolt be, hogy Pamela Anderson színésznő hétfőn arra kérte az elnököt, hogy – mielőtt hivatalából távozik – részesítse teljes kegyelemben Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. január 20. 02:11
Egyetértek Pamela Andersonnal.
mokány
2021. január 19. 22:04
Kik érdekeltek abban, hogy kivizsgálják a csalásokat? Amihez békés viszonyokra lenne szükség. Kik érdekeltek abban, hogy zavargásokkal ezt megakadályozzák ?
VakzKommondor
2021. január 19. 21:16
https://444.hu/2020/12/22/putyin-minden-orosz-elnoknek-es-csaladtagjaiknak-orokos-kegyelmet-adott?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery A putyin megtette. Nem véletlenűl húz a dagadt geci a komcsik felé
tevevanegypupu
2021. január 19. 21:03
Már vagy huszonvalahány éve olvasok róla, feleségeiről, gyerekeiről..és nagyon bírom..nem illeszthető be sehova és egyéni..nem édekli mit mondanak róla és bátran mer hülyéskedni..remélem még hallunk róla sokat. Jó elnök volt, az utókor elismeri majd. Amerika meg megérdemli Pelosit, Bident és a BLM-et.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!