Trump-párti tüntetők ostromolták meg a Capitoliumot

2021. január 06. 20:46

Trump-párti tüntetés zajlott szerdán a Capitolium előtt, ahol kihirdették volna az új elnököt. Tüntetők egy csoportja behatolt az épületbe. Egy nőt meglőttek a Capitoliumban, belehalt sérüléseibe. Trump videóban szólította fel a tüntetőket, hogy menjenek haza. Összeállításunk!

2021. január 06. 20:46
null

Szerda folyamán Trump-párti tüntetők demonstráltak a Capitolium épülete előtt. A tüntetők egy része behatolt az amerikai törvényhozás épületébe, fotók tanúsága szerint az üléstermekbe és irodákba is bejutottak. Egy fiatal nőt meglőttek az épületben, kórházba szállították őt, de brlehalt sérüléseibe. Később Washingtonban kijárási tilalmat rendeltek el. Magyar idő szerint éjfél előtt kezd kiürülni a Capitolium előtti tér, de nem tudható, mikor folytatódik a Kongresszus ülésezése, amin kihirdetnék az új elnök megválasztását.

A nap eseményei:

Trump: a választást elcsalták, de mindenki menjen haza

Donald Trump rövid videóban kommentálta a Capitolium ostromát: megismételte, hogy szerinte a választást elcsalták, de azt üzente a tüntetőknek, menjenek haza és legyen béke már.

Eközben Joe Biden megválasztott amerikai elnök helyi idő szerint szerda este kijelentette, hogy példátlan támadás alatt áll az amerikai demokrácia. Hangsúlyozta: Donald Trump hivatalban lévő elnöknek kamerák elé kell állnia, és fel kell szólítania híveit a washingtoni Capitolium „zendüléssel határos ostromának” azonnali beszüntetésére.

Egy tüntető nőt mellbe lőttek a washingtoni Capitolium épületében

Meglőttek egy nőt a washingtoni Capitolium épületében szerdán a Donald Trump elnököt támogató tüntetők behatolása közben – jelentette az AP amerikai hírügynökség. Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés.A CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a nőt mellbe lőtték. A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, s közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani. A helyzet a csatorna szerint teljesen kaotikus a Capitoliumban.

Frissítés: a nő a kórházban belehalt a sérüléseibe.

 

 

A képviselőházi republikánusok vezetője a tüntetés beszüntetését követeli

Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés „Amerikától idegen”, „azonnal véget kell neki vetni” – jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője helyi idő szerint szerda délután, miután Ttüntetők erőszakkal behatoltak a Capitolium épületébe a kongresszus két házának ülése közben.

McCarthy elmondta, hogy a Capitolium rendőrségének tagjaival van, és hallotta a rádiójukon, hogy 10-15 perccel korábban lövések dördültek.

Hozzátette a Fox News nyilvánossága előtt, hogy beszélt Trumppal, és sürgette őt, adjon ki nyilatkozatot a tüntetők lecsillapítása érdekében. Trump ezt követően adott ki egy Twitter-üzenetet, amelyben békés tüntetésre szólította őket.

A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatait, az épület ostroma miatt felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből.

A képviselőház elnöke az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a tüntetőkkel szemben

A nemzeti gárda mozgósítását kérte a washingtoni Capitoliumot ostromló, Donald Trumpot támogató tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros polgármestere – jelentette szerdán az MSNBC hírtelevízió.

A Fehér Ház időközben közölte, hogy

a nemzeti gárda mellett más szövetségi biztonsági szolgálatokat is mozgósítanak Washingtonban.

Az üléseket közvetítő C-Span felvételeket mutatott könnygáz használatáról a képviselőház üléstermében. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

A tüntetők egy része bejutott a képviselőház üléstermébe is, ahol egyikük a pódiumról azt ordította, hogy „ezt a választást Trump nyerte!”. A képviselőket a CNN beszámolója szerint sikerült biztonságos helyre evakuálni.

Pence és Harris már biztonságban

A CNN információi szerint Mike Pence-t már evakuálták az épületből, Kamala Harris leendő alelnök pedig már biztonságban van. A Capitoliumban ragadt szenátorokat és képviselőket arra kérték, hogy mindenki húzódjon be az irodájába vagy a hozzá legközelebb eső helyiségbe, maradjon csöndben, valamint ne álljon az ajtók és ablakok közelébe – számolt be az utasításokról a CBS News tudósítója Twitteren.

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét szerdán. A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből.

 

 

A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, az elnököt támogató több száz tüntető ellen, és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek.

Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

 

***

Előzmények: 

Elutasítja a választás felülbírálatát a republikánus vezető

Mitch McConnell, az amerikai Szenátus republikánus többségének vezetője szerint „ha ezt a választás felül lenne bírálva a vesztes oldalról érkező állítások alapján, a demokráciánk halálspirálba kerülne”.

Az amerikai szövetségi Szenátus republikánus többségének vezére, Mitch McConnell megszólalt szerdán a novemberi amerikai választások utólagos felülbírálása kapcsán. Azt mondta: az alkotmány korlátozott szerepet ad a Kongresszusnak. „A választók, a bíróságok és az államok mind döntöttek. Mindannyian megszólaltak. Ha mi felülbíráljuk őket, örökre kárt okozunk a köztársaságunknak”.

A republikánus politikus kifejtette: „Vagy egyre gyorsabban megyünk lefelé egy mérgező ösvényen, ahol csak a választás győztese ismeri el a választás eredményét, vagy pedig még mindig képesek vagyunk az elődeink által mutatott hazafias bátorságra, nem csak a győzelemben, hanem a vereségben is”.

„Ha ezt a választás felül lenne bírálva a vesztes oldalról érkező állítások alapján, a demokráciánk halálspirálba kerülne” – tette hozzá Mitch McConnell.

Trump: „Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget!”

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

„Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget” – hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. „Megállítjuk a lopást” – jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva.

Az amerikai elnök állítása szerint százezrek vettek részt a „Mentsd meg Amerikát” nevű megmozduláson. A tüntetés résztvevői a kongresszus együttes ülése ellen tiltakoztak, amelyen várhatóan megerősítik Joe Biden novemberi elnökválasztáson aratott győzelmét.

„Ha Mike Pince helyesen jár el, megnyerjük a választásokat”

Donald Trump beszédében felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus rendkívüli ülésén. A leköszönő elnök „gyengéknek” nevezte a republikánus képviselőket.

„Ha Mike Pince helyesen jár el, megnyerjük a választásokat” – mondta az elnök Washingtonban összegyűlt hívei előtt. „Ha nem ezt teszi, szomorú lesz ez a nap az országunknak” – tette hozzá, sejtetve, hogy kételkedik a helyettese magatartásában.

Pence ugyanakkor nem sokkal később kijelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését

A hivatalban lévő alelnök elnököl a képviselőház és a szenátus együttes ülésén, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát. A levezető elnök szerepe szigorúan protokoláris.

Biden bizakodó

Biden a nap folyamán derűlátóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két demokrata párti jelölt valószínű győzelmével a Georgia állambeli pótválasztáson az amerikai szövetségi szenátus is a demokraták ellenőrzése alá kerül. „Az amerikai nép tetteket és egységet követel. Bizakodóbb vagyok, mint valaha, hogy mindkettőt tudjuk majd biztosítani” – mondta. A két szenátusi helyért szoros a küzdelem, a szavazatszámlálás még nem zárult le.

Biden ismét kijelentette, hogy kész mindkét párttal együttműködni, „hogy nagyszerű dolgokat érhessenek el az amerikai nemzet számára”.

(MTI)

Összesen 399 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Potymog
2021. január 07. 07:35
"Egy fiatal nőt meglőttek az épületben, kórházba szállították őt, de belehalt sérüléseibe. " Belőle is George Floyd lesz??
Secnir
2021. január 07. 07:32
trump nem tud méltósággal veszíteni
NewHorizon
2021. január 07. 07:30
Na, már be is indult a demokrata (nekik hasznos narratívát gyártó) hadjárat és teljes tüdőerejű vonyítás, hogy az egészet Trump és támogatói nyakába varrják. Egyből van velős ok, hogy Trump azonnali eltávolítását lehessen követelni. Miközben patriótáknak álcázott, a tömegbe vegyült,Trump sapkát viselő Antifa szeméthalom keverte meg a balhét. Arc-felismerési technikával így már többjüket azonosítottak, mert Antifa, BLM zavargások alatt már épp elég felvételeken "szerepeltek". A szarvakat viselő viking idióta is Antifa, aki eljutott a házelnök székéig. Ebben a gúnyában parádézott tavaly júniusban is egy BLM felhajtáson, a hülyéje most Trump támogatónak akarta kiadni magát. Néhányat pedig a tetoválásaikról ismernek fel. Ahogy az ezalatti cikkben is említett,akik egy ilyen hatalmas csalást véghezvittek, azoknak egy pár anarchista felforgató beépítése nem megterhelő, mert nagy a tét, a hatalmat meg kell szerezniük mindenáron. Trump útjában van a kommunista stílusra tervezett új világrend megteremtésének, amihez szükséges Amerika megtörése. (Biden, fia és jópár demokrata már Kína zsebében van.) Azaz két csoportot akarnak: ők, a kiválasztottak fent (oligarchia, central bankárok, korrupt politikusok) mindenki más kontroll alatti, nemzet nélküli, minimális béren tartott drón méhecske legyen. Ideje lenne ráébredni. Patriot Daily Press, 2021 jan.6: szarvat hordó Antifa fotója a cikkben https://patriotdailypress.com/2021/01/06/was-it-staged-viking-who-stormed-the-capitol-building-previously-photographed-at-blm-rally-wearing-the-same-outfit/ The Washington Times, 2021 jan.6: cikk az arc-felismerés módszer használatáról https://www.washingtontimes.com/news/2021/jan/6/xrvision-firm-claims-antifa-infiltrated-protesters/
mokány
2021. január 07. 06:47
Ég mint a Reichstag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!