A február 8-i héten kezdődhet az impeachment Trump ellen

2021. január 23. 07:00

Így két héttel később kezdődik az eljárás, mint ahogy eddig a demokraták szerették volna.

2021. január 23. 07:00

A Donald Trump leköszönt amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) a február 8-i héten kezdődik – jelentette be pénteken Chuck Schumer, a washingtoni szenátus demokrata párti többségének vezetője, miután a demokraták megállapodtak a republikánus pártiakkal erről.

Így két héttel később kezdődik az eljárás, mint ahogy eddig a demokraták szerették volna. A republikánusok eredetileg legalább február közepéig eltolták volna a kezdést. Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti kisebbségének vezetője pénteken napközben még azt mondta: a pártoknak és Trumpnak védőivel együtt elegendő időt kell adni a felkészülésre. A szintén demokrata többségű képviselőház már január 25-én, hétfőn továbbítja Trump ügyét a felsőháznak, kedden elkezdődik az eljárás előkészítése, de az első meghallgatások csak a február 8-i héten kezdődnek el. Így a szenátusnak közben lesz ideje arra, hogy jóváhagyja a Joe Biden elnök kormányzatába szánt tagok jelölését, az egyéb fontos kinevezéseket, és megtárgyalja a koronavírus-járvány miatti újabb segély- és gazdasági ösztönzőcsomagot, amelyre vonatkozóan Biden bejelentette szándékát.

Ha elsősorban az impeachmenttel foglalkozna szenátus, az lassítaná a kormány munkába állását és programjának megindítását.    A demokraták egész életére szólóan el akarják tiltani Trumpot mindenféle tisztség viselésétől. Őt tartják ugyanis felelősnek azért, hogy sok erőszakos híve január 6-án megostromolta a törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét. Donald Trump ellen tavaly egyszer már megindították a felelősségre vonási eljárást, azonban akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban. Eddig nem volt példa arra, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2021. január 23. 15:49
Pelosiék legszívesebben lecsukatnák Trumpot. Soha többé ne politizáljon. Örökre ők szeretnének hatalomban lenni. És ezt már nem is leplezik.
llnnhegyi
2021. január 23. 12:45
Bukni fog a liberalbolsevista terror kormányzás! Biden Pelosi Clintonné Soros Zukkerberg FBI ihlette vezetőség!
konfucius
2021. január 23. 11:38
Semmilyen impeachement nem kezdődhet ellene sem február 8-án, sem máskor. Impeache-elni hivatalban lévő elnököt lehet. Január 20-a óta Trump nem ilyen személy. Bármilyen eljárás ellene, amit az Impeachement-et kezdeményezni jogosultak ebben a keretben indítanak ellene, alkotmányellenes, jogellenes, irreleváns. Ennyi erővel bármelyik még élő (vagy akár elhunyt) elnököt lehetne később Impeachement eljárás alá vonni. Arról nem beszélve, hogy van egy sorrendisége a dolgoknak: először el kell távolítani az illetőt a hivatalából, és utána lehet a további hivatalviseléstől eltiltani. Tehát eleve megbukott a kezdeményezés. Nancy Pelosi jobban teszi, ha a saját mentális állapotára koncentrál, hogy a betegsége ne hatalmasodjon el rajta végképp. De lehet, hogy csak szerelmes Donald-ba, ahogy már ősszel is mondtam. Egyszerűen nem bírja kiverni a fejéből a csávót. De erre senki nem kíváncsi, és őt senki nem választotta meg az ügy bírájának.
silenceCZ
2021. január 23. 11:18
félnek a jenki bolsevikok... van is miért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!