Sorkatonaság elől menekülő szír bevándorlónak adott igazat az Európai Unió Bírósága

2020. december 02. 15:43

Az uniós bírói fórum szerint a Németországban menekültstátuszért folyamadó, katonai kötelezettség elől menekülő szír állampolgárt megilleti a nemzetközi védelem.

2020. december 02. 15:43
null

Az Európai Unió Bíróságának (EUB) november végi döntése értelmében

azon bevándorlókat is megilleti a menekültstátusz, akik hazájukat a kötelező katonai besorozás elkerülése céljából hagyták el.

A döntés azt követően született meg, hogy a Hannoveri Közigazgatási Bíróság előzetes döntéshozatali eljárás keretén belül az uniós bírói fórumhoz fordult a menekültügyi irányelv értelmezése érdekében. 

Egy szír bevándorló azért perelte be a német menekültügyi és migrációs hivatalt, mert az állami szerv elutasította a menekültstátusz iránti kérelmét. A bevándorló 2014-ben hagyta el Szíriát, mert nem akart eleget tenni a szír hadseregbe történő besorozási kötelezettségének.

A német hivatal ugyanakkor megállapította, hogy a szóban forgó szír állampolgárt nem üldözték hazájában.

A bevándorlót ugyanis faji, vallási, nemzetiségi vagy politikai üldözés nem érte, és nem volt üldözött társadalmi csoport tagja sem, így a szír migráns biztonságban hazatérhet.  

Az EUB indoklásában ezzel szembe az az álláspont olvasható, miszerint a sorkatonai kötelezettség megtagadása politikai véleményt, vagy vallási meggyőződést tükrözhet, és a döntést akár üldözött társadalmi csoporthoz való tartozás is motiválhatja. Ilyen körülmények között erősen feltételezhető, hogy a besorozás megtagadás okot adhat a menekülésre, valamint a menekültstátusz odaítélésre is. 

Az előzetes döntést az EUB továbbította a Hannoveri Közigazgatási Bíróság felé, hiszen az uniós bírói fórum értelmezése kötelező érvényű a nemzeti bíróságokra nézve. A döntés fontosságát mutatja, hogy

a katonai szolgálat megtagadása – mint politikai, vagy vallási indíttatású cselekedet – a jövőben más migránsok számára is lehetőséget teremthet a menekültstátusz megszerzéséhez.

Szíriában például minden 18 és 42 év közötti férfinak 18-21 hónapos katonai szolgálaton kell részt vennie, így ezen férfiak – a novemberi döntés értelmében – a besorozás elkerülése érdekében akár menekültstátuszért is folyamodhatnak az Unióban.  

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2020. december 08. 15:54
Érdemes volna egyszer összegyűjtani egy tanulmányban pár esetet, amire megadták a menedéket. Lehidalnának egypáran, asszem. Seherezádé a fasorban sincs ezekhez képest
elfújta az ellenszél
2020. december 08. 15:54
Húsvéti locsolkodás elől meneküló nőket/transzikat is megillet a menedék?
Nehidd El
2020. december 08. 15:54
"Az EUB indoklásában ezzel szembe az az álláspont olvasható, miszerint a sorkatonai kötelezettség megtagadása politikai véleményt, vagy vallási meggyőződést tükröz_HET_, és a döntést akár üldözött társadalmi csoporthoz való tartozás is motivál_HAT_ja. Ilyen körülmények között erősen(???) feltételezhető, hogy a besorozás megtagadás okot adhat a menekülésre, valamint a menekültstátusz odaítélésre is." Ez ugye komoly??? Mert viccnek erős lenne...
Silcon
2020. december 07. 21:28
"Vár a Bundeswehr!" ... és már mehet is Szíriába békefenntartónak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!