Megtartották az első karácsonyesti koncertet a tűzvész sújtotta Notre-Dame-ban

2020. december 25. 08:16

Az énekesek a társas távolságtartás szabályait betartva álltak fel, hogy levehessék az énekléshez a koronavírus-világjárvány miatt kötelező maszkot.

2020. december 25. 08:16
null

A székesegyház kórusának tagjai védősisakban és -öltözékben énekeltek egy csellista és egy kölcsönzött orgona kíséretében az elsötétített középkori épületben, amelyben most készülnek a kockázatos tisztítási műveletek után a nagyszabású rekonstrukcióra. A tervek szerint húszan énekeltek volna, de biztonsági okokból a számukat nyolcra csökkentették. Az énekesek a társas távolságtartás szabályait betartva álltak fel, hogy levehessék az énekléshez a koronavírus-világjárvány miatt kötelező maszkot.

A koncerten elhangzott angolul és francául a Csendes éj, Az angyalok himnusza, sőt még a Jingle Bells is. A dalokat decemberben vették fel, és a felvételt csütörtök éjfélkor mutatták be. A felvételen közönség nem vehetett részt, és várhatóan legalább 2024-ig nem is léphet az épületbe. Az egyházmegye szerint az érzelmek és a remény áthatotta koncertnek erős jelképes jelentése volt, és a középkorig visszanyúló zenei örökség ünnepét jelentette.

Michel Aupetit, Párizs érseke a Notre-Dame helyett a Louvre közelében lévő Saint-Germain-l'Auxerrois-templomban tartott karácsonyesti misét csütörtökön. A Notre-Dame kórusa évente 60 koncertet adott a székesegyházban, de a tűzvész óta vándorkórusként más párizsi templomokban lép fel. A több mint 850 éves székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. A munkásoknak csak idén decemberben sikerült annyira stabilizálni az épületet, hogy megkezdhessék az újjáépítést.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 26. 03:51
Itt videón is megnézhető: https://www.youtube.com/watch?v=rhPiJ2Fk5nk Vagy itt: "A párizsi templom kórusának tagjai munkásruhában és védősisakban énekeltek közönség helyett csak kamerák előtt." https://444.hu/2020/12/25/munkassisakban-tartottak-az-elso-karacsonyi-koncertet-a-leegett-notre-dame-ban
Bell & Sebastian
2020. december 26. 00:34
Szép nagy majomparádé volt.
Benedek Zsolt
2020. december 25. 18:25
https://mandiner.hu/cikk/20190416_igy_epult_fel_a_notre_dame_a_kozepkorban_nezze_meg
Benedek Zsolt
2020. december 25. 18:22
Áldott Karácsonyt, Európa! https://www.youtube.com/watch?v=PMC1m1NH4U0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!