Készek feladni a lengyelek a költségvetési vétójukat?

2020. december 03. 20:10

A lengyelek ezt egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyaghoz és az állam- és kormányfők támogatásához kötnék.

2020. december 03. 20:10
null

„Kész feladni a költségvetési vétóját Lengyelország, ha az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletről kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot az Európai Bizottság és azt az állam- és kormányfők is támogatják a jövő heti EU-csúcson” – jelentette be uniós illetékesekkel folytatott csütörtök esti tanácskozása után a lengyel miniszterelnök-helyettes.

Jaroslaw Gowin ma este az Európai Bizottság illetékeseivel tárgyalt. A Reuters tudósítása szerint ezt követően mondta, hogy „belátják, hogy a költségvetési vétó a szándékokkal ellentétesen mind Lengyelországnak, mind az EU többi országának anyagilag is kárt okozna és ezt nem szeretnék.”

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: „ha már tényleg nem lehetséges megváltoztatni az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendelettervezetet, akkor megelégszenek egy olyan jogilag kötelező érvényű deklarációval a Bizottságtól, ami rögzíti, hogy csak az EU-s pénzekkel összefüggésben és csak objektíven lehet használni a mechanizmust és elvárják azt is, hogy ezt a deklarációt erősítsék meg az állam- és kormányfők is a jövő heti EU-csúcson” – számolt be a Portfolio.hu. 

„Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy egy lengyel vagy magyar vétó esetében az uniónak ideiglenes költségvetése lenne, amely – ellentétben néhány lengyelországi véleménnyel – nem lenne előnyös Lengyelország számára, és nem lenne jó a másik 26 tagállamnak sem. Így hát mindenki érdeke, hogy kompromisszumot találjunk” – mondta Gowin.

„Ezzel a magyarázó nyilatkozattal az Európai Tanács világossá tehetné, hogy a jogállamisági határozatot nem használnák fel arra, hogy ok nélkül nyomást gyakoroljanak egyes tagállamokra olyan témákban, amelyeknek nincs köze az uniós pénzek helyes felhasználásához” – fejtette ki a lengyel politikus.    

Gowin beszámolt arról is, hogy az Európai Bizottság képviselői csütörtökön egyértelművé tették számára: ha Lengyelország és Magyarország továbbra is ragaszkodik a vétóhoz, akkor az EU kénytelen lesz megkerülni őket, és a 25 tagállam együttműködésével fogja elfogadni a helyreállítási alapot – írta meg az MTI. 

„A lengyel gazdaság nagyon jól teljesít, és a jövő évet túlélné azon források nélkül is, amelyektől egy esetleges ideiglenes költségvetés miatt elesne. Viszont még mindig van mozgástér a megegyezésre, és úgy gondolom, meg is fog születni ez a megegyezés” – mondta Jaroslaw Gowin.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, Jaroslaw Gowin nem a nagy lengyel kormánypárt, a Jaroszlaw Kaczynski vezette PiS tagja, hanem egy kisebb koalíciós párt, az Egyetértés elnöke, amelynek mindössze 17 képviselője van a 460 fős lengyel parlamentben. Gowin eddig ráadásul inkább kritikával illette az uniós költségvetést, megengedőbb hangvétele egyes találgatások szerint annak tudható be, hogy 50 ellenzéki polgármester vezette lengyel városban lekapcsolták a történelmi épületek díszkivilágítását, tiltakozásul a tervezett vétó ellen. Ennek értelmében bizonyos vélekedések úgy tartják, Jaroslaw Gowin vétóval kapcsolatos nyilatkozata egy magánakció, amelynek inkább belpolitikai jelentősége van.

Összesen 632 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ezért regisztráltam
2020. december 08. 21:55
"Na ugye." Ez - sejthetően - pont ugyanolyan tatikai álhír/blöff volt, mint az, hogy majd megegyeznek nélkülünk 25-en (vagy hányan.)
Valodi
2020. december 04. 13:07
Bayer Zsolt hosszan beszélt tegnap esti műsorában a Szájer-botrányról, erről beszámoltunk. Mondott azonban az adás első részében pár olyan mondatot is, ami megannyi kérdést felvet. Egykor volt barátunk, harcostársunk egy 12 órás autóúton félve, rettegve, dadogva, majdhogynem sírva vallotta meg nekem, hogy ő homokos. 12 órára volt neki szüksége ahhoz, hogy ezt nekem be merje nekem vallani 20 évvel ezelőtt. Mondtam, hogy semmi baj, ettől mi még barátok maradunk. Ugyanez az ember két év múlva a legkisebb skrupulus, fenntartás és zavar nélkül röhögve mesélte, hogy ő azért szeret többek között Thaiföldre járni, mert ott kisfiúk is rendelkezésére állnak. Bayer hangsúlyozta, hogy nem Szájer Józsefről van szó.
bagira
2020. december 04. 12:22
Ez a cikk egy nagy hazugság . Ma délben Kossuth rádióban Orbán beszédét ismételték . Elhangzott a két ország egymás nélkül nem dönt ,egyetértésben kifejezték álláspontjuk nem változott . Komcsi firkászok éjjel nappal hazudnak , baloldal felől érkező hírek hazugok.nem szabad elhinni. Miniszterelnöki interjú - Orbán Viktor a Kossuth rádióban - 2020.12.04. https://www.youtube.com/watch?v=C92vWPt8kk4
savrena
2020. december 04. 10:05
Nem lehet. Biztos. Ez a Gowin miniszter volt a Tusk kormányban is, meg most is. Sokat tudhat sokakról, de róla is sokan tudhatnak sokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!