Elpusztult a világ legidősebb, fogságban tartott óriáspandája

2020. december 21. 16:02

Hszinhszing, a nőstény panda 38 évet élt.

2020. december 21. 16:02
null

Az állatkert hétfői közleménye szerint Hszinhszing október második felétől betegeskedett: elment az étvágya, nehezen lélegzett, köhögött és emésztési problémái voltak. Számos egészségügyi intézmény szakértője és a kínai óriáspanda szaporító és kutatóközpont szakemberei is mindent elkövettek, hogy meggyógyítsák, de végül nem tudtak segíteni rajta, és december 8-án elpusztult. Az anatómiai és patológiai vizsgálat kiderítette, hogy idős kora és több szervének elégtelen működése miatt emésztési zavarai voltak, vérében nagymértékben csökkent a fehérjék szintje és vérszegénységben szenvedett. Fertőzés támadta meg a gyomrát és a tüdejét, s végül ez vezetett a halálához.

Hszinhszing 1982-ben született a vadonban, Szecsuan tartományban. A nőstény állat egyéves korában került a csungkingi állatkertbe, ahol egy 150 pandából álló nagy pandacsalád matriarchája lett. Kína-szerte és más országokban, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban is élnek utódai. Szakértők szerint a panda élete olyan hosszúra nyúlt, mintha egy ember több mint 110 évet élt volna.

(MTI)

Címlapfotó: YouTube

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 21. 22:11
"Fertőzés támadta meg a gyomrát és a tüdejét, s végül ez vezetett a halálához." Konkrétan milyen fertőzés? 2020-ban ez indokolt kérdés, egy kínai panda esetében!
triacus
2020. december 21. 17:28
Isten nyugosztalja, teremjen neki sok égi bambusz!
MayorAnna
2020. december 21. 17:17
Ki ne szeretné őket?! - de végre, nem 'meghalt'...
még fokozza
2020. december 21. 16:27
Biztosan kifejleszthettek volna egy medve lélegeztetőgépet, de a fehérje hiány hamarabb figyelmet érdemelt volna. A táplálkozás mikéntje a hosszú élet titka. Legalább szép kort megért szegény maci. És itt marad a kérdés éljen rövidebb ideig szabadon, vagy gyámság alatt matuzsálem kort.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!