A brit Legfelsőbb Bíróság a pubertásblokkoló eljárások ellen döntött

2020. december 01. 15:33

A nemi diszfóriában szenvedő, 16 éven aluli gyermekek valószínűleg nem tudnak megalapozott döntést hozni pubertást gátló gyógyszerekkel történő kezelésükről – döntött a brit Legfelsőbb Bíróság három bírója.

2020. december 01. 15:33
null

A jelenlegi keresetet a Tavistock és a Portman NHS Trust szervezetek ellen indították. Az egyik felperes, Keira Bell azt mondta, hogy örül a döntésnek. A Portman NHS Trust azt nyilatkozta, hogy „csalódott a mai ítélet miatt, és megértjük, ha az eredmény valószínűleg szorongást okoz betegeinkben és családjaik számára is.”

A cambridge-i születésű Keira Bell kamaszként került a Tavistock Centerbe, ahová orvosai irányították. Ez az intézet az Egyesült Királyság egyetlen „nemi identitás-fejlesztési szolgálatát” (GIDS) működtető központja, ahol Keirának 16 évesen pubertásblokkolókat írtak elő.

 
Keira Bell szerint a klinikának jobban fel kellett volna őt világosítani tinédzserként, amikor férfivá válásáról szóló döntését meghozta. A másik felperes nevét nem hozta nyilvánosságra. A hírekben „A. asszonyként” szerepel és egy autizmussal élő 15 éves leány édesanyja. Lánya most a klinikán várja, hogy elkezdődjön nemi átalakító eljárása.

A keddi döntést megelőzően a BBC-nek azt nyilatkozta: „Nem az a problémám, hogy lányom nemet szeretne váltani, hanem az, hogy szerintem egyszerűen nem érti miről van szó.” Mint mondta, szerinte „ijesztően kevés kutatást folytattak abban a témában, hogy miért érezheti egy gyermek nemiségének zavarát még azelőtt, hogy pubertásblokkolókat írnának fel.”

„Szomorú, ha valakinek várnia kell, és meg kell győznie valakit arról, hogy személyazonossága orvosi beavatkozást igényel. Ugyanakkor ha tévedés történik, egy ilyen tévedés fonákja, a beavatkozás végzetes kimenetele is katasztrofális lehet” – mondta a névtelenségét őrző másik felperes. A legfelsőbb bíróság októberi meghallgatásán a felpereseket képviselő ügyvédek úgy érveltek, hogy azoknál a gyermekeknél, akik pubertásblokkolókat szednek „nagyon nagy a valószínűsége” ,hogy később elkezdik ellenkező nemi hormonok szedését is, amelyek aztán már „visszafordíthatatlan változásokat” okoznak.

A beperelt orvosi testületek – név szerint a University College London Hospitals NHS Foundation Trust valamint a Leeds Teaching Hospital NHS Trust –, amelyek a Tavistockra irányították a nemi diszforiában szenvedő gyermekeket és fiatalokat, azzal érveltek, hogy a pubertásblokkolás és az ellenkező nemi hormonok alkalmazása két egymástól független, teljesen különálló kezelési szakasz.

Dame Victoria Sharp, Lord Justice Lewis és Mrs. Justice Lieven, a döntést meghozó bírák azt mondták: „Nagyon valószínűtlen, hogy egy 13 éves, vagy annál fiatalabb gyermek illetékes lehetne egy ilyen kérdésben és hozzájárulhasson ahhoz, hogy pubertásblokkolókat adagoljanak neki. Az is kétséges, hogy egy 14 vagy 15 éves gyermek megértheti és mérlegelheti a pubertásblokkolók alkalmazásának hosszú távú kockázatait és következményeit.” Hozzátették ugyanakkor, hogy: „A 16 éves, és annál idősebb fiatalok tekintetében a jogi álláspont szerint feltételezhető, hogy képesek beleegyezni egy ilyen orvosi kezelésbe.”

„Tekintettel a jelen ügy során szóban forgó klinikai beavatkozások hosszú távú következményeire, valamint arra, hogy a kezelés egyelőre innovatív és kísérleti fázisban van, úgy véljük, hogy a klinikusoknak előzetes bírósági engedélyhez kell kötniük a klinikai kezelés megkezdését.” – áll a bírói döntés szövegében.

A bírák mostani döntése csupán arról szól, hogy egy gyermek vagy egy fiatalkorú esetében kizárólag teljes körű tájékoztatást követően születhet döntés a kezelés megkezdéséről, ugyanakkor nem foglal állást abban a kérdésben, hogy a pubertásblokkolás önmagában megfelelő eljárás-e a nemi diszfóriával rendelkező gyermekek és fiatalok kezelése során. „A bíróság nem dönt a nemi diszfóriával szenvedő gyermekek pubertásblokkolással való kezelésének előnyeiről vagy hátrányairól, legyen az hosszú vagy rövid távú következmény.”

A felperes Keira Bell szerint: „Ez az ítélet nem politikai döntés, hanem a kiszolgáltatott gyermekek védelméről szól. Örömmel látom, hogy a józan ész érvényesült.” Paul Conrathe, a két felperes ügyvédje szerint a döntés ez „egy történelmi jelentőségű ítélet, amely megvédi a nemi diszfóriában szenvedő gyermekeket.”

Lui Asquith, a Mermaids (Sellők) nevű, transznemű gyermekekkel foglalkozó szervezet vezetője szerint azonban a döntés „pusztító ütés és potenciális katasztrófa a transz fiatalok számára az egész országban.”

A „jótékonysági szervezet” vezetője azt nyilatkozta: "Nagyon erősen hisszük, hogy minden fiatalnak joga van saját maga dönteni testével kapcsolatban, és nem különböztethetjük meg a transzneműeket.”

A Portman NHS Trust nyilatkozatában így fogalmazott: „Elsődleges kötelességünk pácienseink ellátása, különösen azoké, akik jelenleg hormonblokkoló kezelésben részesülnek. Partnereinkkel, a University College London Hospitals NHS Foundation Trusttal és a Leeds Teaching Hospitals NHS Trusttal együtt dolgozunk azon, hogy megfelelő támogatást nyújtsunk betegeink számára, és azon hozzátartozóiknak, akik aggódnak ellátásuk rájuk gyakorolt ​​hatása miatt.” Az alperesek szóvivője egyúttal azt is megerősítette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

(Kép forrása: Daily Mail, a képen a felperes, Keira Bell látható)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. december 02. 23:40
,,9A 16 éves, és annál idősebb fiatalok tekintetében a jogi álláspont szerint feltételezhető, hogy képesek beleegyezni egy ilyen orvosi kezelésbe.,, Na persze, mesemondó. Egy sima háromjegyű összeadás kifog rajta, de ezt persze el tudja dönteni. De végül is felfogható ez evolúcióbiológiailag is: akinek sikerül megóvnia gyermekét az ilyen extrém toxicitású őrülettől, az tett egy lépést előre a fajfenntartásért folytatott versenyben.
luzitanxaver
2020. december 02. 23:32
,,A jelenlegi keresetet a Tavistock és a Portman NHS Trust szervezetek ellen indították.,, ,,Keira Bell kamaszként került a Tavistock Centerbe, ahová orvosai irányították.,, Kell még valamit mondanom, Ildikó?
Dorset Naga
2020. december 02. 12:47
Beteg világ ez ott a fejlett nyugaton. Maradjunk minél távolabb ettől, nem hiányzik ez senkinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!