Mutatjuk, hogy lehet csalni az amerikai választásokon

2020. november 05. 12:03

Legalább háromféle módon lehet csalni az amerikai választásokon, és mindhárom inkább a demokratáknak az érdeke.

2020. november 05. 12:03
null

A PragerU jobbos online szabadegyetem, mely színvonalas vitákat és rövid tájékoztató videókat gyárt. A lehetséges amerikai választási csalásokról szóló, még februárban készült PragerU-videójában Eric Eggers, a Government Accountability Institute oknyomozója kifejti: nem a külföldi befolyás a nagy veszély egy amerikai választáson, hanem a belföldi manipuláció lehetősége, legalábbis három módon. S hogy miként?

Névsor-manipuláció

Az első fő módszer a választói névsorok felpumpálása. A 3243 amerikai megyéből (és annak megfelelő közigazgatási egységből) 244-ben több regisztrált szavazó van, mint ahányan legálisan szavazhatnak. (Amerikában kötelező előre regisztrálni a szavazáshoz.) Az ötvenből 29 tagállamban többregisztrált szavazó van, mint legálisan ott élő helyi lakos, nyolc államban pedig több regisztrált szavazó van, mint választókorú lakos. 

Amikor 2018-ban a Legfelsőbb Bíróság jogosnak találta Ohio azon törekvéseit, hogy rendbe tegye a saját választói listáit, a testület többségi véleménye a Pew Research Center statisztikáig idézte, melyek szerint 24 millió választói regisztráció érvénytelen vagy elégtelen az Egyesült Államokban. Emellett 3 millió emberről feltételezik, hogy egynél több államban regisztrált.

New York városában a rendőrség 63-szor nyomozott választási csalások ügyében, és 61-szer valóban csalásra bukkantak. Más városokban és tagállamokban hasonló arányú eredményeket produkáltak a nyomozások.

Szavazatszüret

A második csalási módszer a „szavazatszüret”. Floridában – mely az egyik állam, ahol több a regisztrált szavazó, mint a legális lakó – 2016-ban engedélyezte a szavazólap-igénylést, azaz azt, hogy harmadik fél gyűjthesse össze a szavazólapokat. EZ konkrétan úgy működik, hogy egy aktivista szervezet bemegy egy intézménybe – például öregotthonba –, összegyűjti a szavazatokat, mondván, eljuttatja a szavazatszámláló bizottsághoz őket, majd utána kidobja vagy megváltoztatja őket. Hogy a pártok szimpatizánsai nem manipulálják a másik pártra leadott szavazólapokat ezzel a módszerrel, az egyszerűen kideríthetetlen. 

2018-ban a kongresszusi választások éjszakáján a súlyosan demokrata Kaliforniában David Valadao republikánus kongresszusi képviselő ötezer szavazattal vezetett riválisa, a demokrata T. J. Cox előtt. A két jelölt közt akkora volt a különbség, hogy a legtöbb lap győztesnek hirdette Valadaót. Ez nem lett volna csoda, hiszen a kaliforniai Central Valley konzervatív régió. De egyszer csak késő éjjel beérkezett egy rakat szavazatszürettel összeszedett voks, és az ötezres előny 862 szavazatos vesztéssé változott. 

Pusztán véletlen egybeesés volna? Miután engedélyezték ezt a szavazati módszert Kaliforniában, a demokraták elhódítottak az összes, addig republikánus körzetet abban az Orange megyében, ami évtizedekig republikánus erőd volt. Egy évvel korábban senki nem gondolta volna, hogy ez lehetséges. 

Illegálisok voksolása

A választási család harmadik módja az, hogy állampolgársággal nem rendelkező egyének szavaznak. A demokrata szavazók 53 százaléka támogatja Amerikában, hogy az illegális bevándorlók szavazati jogot kapjanak – és akkor a legális bevándorlókról, akiknek nincs állampolgársága, nem is beszéltünk. 

Tom Perez, a Demokrata Párt egykori ügyvezetője, aki dolgozott Obama kormányában is, korábban a CASA de Maryland nevű csoportnak is dolgozott, ami éppen a választói jog állampolgársággal nem rendelkezőkre való kiterjesztésének advokátora volt.

Ugyan a szövetségi jog tiltja, hogy aki nem amerikai állampolgár, az szavazzon szövetségi választáson (mint ami kedden volt), de 11 demokraták által vezetett tagállam valamiképp mégis engedélyezi ezt. Az olyan menedékvárosok (az illegális bevándorlókat deklaráltan védelmező városok), mint Chicago és San Francisco például engedélyezi, hogy bizonyos városi választásokon szavazzanak olyanok, akiknek nincs állampolgársága. A demokratáknak ugyanis nagy szüksége van a biztosan rájuk szavazó illegálisok voksaira. 

Nem csoda, hogy a Heritage Foundation agytrösztnek külön adatbázisa van tagállami bontásban a választási csalásokról. 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2020. november 09. 16:11
Ha helytálló is (lenne) az eszmefuttatás a csalási lehetőségekről: a lehetőségek mindkét csapat rendelkezésére állnak! Ilyen módon eliminálják egymást!
remenyjo
2020. november 09. 05:06
Amerikai demokrácia , videó van arról , hogy csaltak ,de ezt is megtudják magyarázni gondolóm!
illibernyák
2020. november 06. 20:16
b@meg, inkább arról irjatok, ogy lehet cssalni MAGYARORSZÁGON? Hát valahogy igy! https://www.youtube.com/watch?v=OWbP4AG8KX0
bunko_jobbos
2020. november 05. 22:20
Az élettapasztalatom azt mondatja velem, hogy ami megtörténhet, az meg is történik. Ennyit a k. nagy ámerikai demokráciáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!