Morawiecki: Propagandista furkósbotként használják a jogállamiságot

2020. november 18. 20:29

Lengyelország készen áll a kötségvetés végleges vétójára is.

2020. november 18. 20:29
null

Lengyelország elutasítja, hogy propagandista furkósbotként használják az Európai Unióban (EU) a jogállamiságot – hangsúlyozta szerdai parlamenti beszédében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelezve: Varsó szükség esetén véglegesen is megvétózza az uniós költségvetést.

Morawiecki az uniós állam- és kormányfők csütörtöki videoértekezletét megelőzően beszélt a szejmben. Hétfőn Magyarország és Lengyelország a nagyköveti szintű uniós tárgyaláson megvétózta az uniós költségvetési csomagot a források tervezett jogállamisághoz kötése miatt.

A tervezett mechanizmus ma Lengyelország, Magyarország, „talán Szlovénia, illetve valamelyik más közép-európai ország ellen irányul”, de néhány év múlva más államok ellen is használhatják – húzta alá Morawiecki.

Morawiecki szorgalmazta: az EU ne legyen a kettős mércék uniója, az egyenlők és egyenlőbbek közössége. Varsó hangosan igent mond az EU-nak, egyúttal hangosan nemet mond az olyan mechanizmusoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy Lengyelországot és más államokat egyenlőtlen bánásmódban részesítsenek – jelentette ki.

Úgy látta: az EU fordulóponthoz érkezett, és széteséséhez vezethet, ha az unióban a jogállamiságot illetően önkényes előírásokat tartalmazó határozatok alapján döntenek.

A kormányfő jelezte: amennyiben az uniós partnerek nem értik meg, hogy Varsó nem egyezik bele a tagállamok egyenlőtlen kezelésébe, Lengyelország véglegesen is megvétózza a költségvetési csomagot.

A miniszterelnök szerint az uniós forrásokat illetően Lengyelországnak a júliusi csúcstalálkozón nyert tárgyalási pozíciója erős, a következőkben nemcsak a koronavírus-járvány utáni helyreállítási programért fog harcolni, de elvekért, értékekért is. Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánypárt elnöke a szejmben újságírói kérdésre elmondta: amennyiben a jelenlegi formájában fogadnák el a költségvetési csomagot, Lengyelország elveszítené szuverenitását, ezért a vétó a jelenlegi feltételek mellett teljesen egyértelmű.

(MTI)

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2020. november 19. 06:17
"A tervezett mechanizmus ma Lengyelország, Magyarország, "talán Szlovénia, illetve valamelyik más közép-európai ország ellen irányul", de néhány év múlva más államok ellen is használhatják húzta alá Morawiecki." Ezt nem voltak képesek felfogni például a Csehek vagy a Szlovákok.
Jack Reynor
2020. november 19. 00:02
Hajrá szarmaták! Szarmata szkíta két jó barát!
fatman
2020. november 18. 22:31
hoppá!!! "Az Európai Néppárt szerdai európai parlamenti frakcióülésén vita kerekedett a magyar és lengyel költségvetési vétó miatt. Manfred Weber, a néppárti frakcióvezető a jogállamisági diskurzus margóján pedig azt találta mondani: a magyar jogállamiságot elítélő Sargentini-jelentés érvei nem állnák meg a helyüket az Európai Unió Bírósága előtt"
matykox
2020. november 18. 22:15
Moravieczki egy gerinces, értelmes ember. Nagyra tartom. Őt is. Csak keményen!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!