Lopott könyvritkaságok kerültek elő Romániában

2020. november 10. 16:33

Sir Isaac Newton, Francisco Goya és Galileo Galilei írásai kerültek vissza jogos tulajdonosaikhoz.

2020. november 10. 16:33
null

Több mint 2,5 millió font, vagyis csaknem egymilliárd forint értékű, Londonból ellopott könyvritkaságokat juttatott vissza tulajdonosaikhoz a brit rendőrség, amely Romániában találta meg a 240 könyvet. Az elkövetőket, akiket októberben börtönöztek be Nagy-Britanniában, a Mission: Impossible bandaként emlegette a brit sajtó, mivel a férfiak olyan akrobatikus módszereket alkalmazva törtek be különböző helyekre, mint amilyeneket Tom Cruise-tól láthatott a közönség az 1996-os akciófilm híres jelentében.

A 240 antik könyvritkaság között mások mellett Sir Isaac Newton angol tudós és Francisco Goya spanyol művész írásai, valamint Galileo Galilei itáliai csillagászhoz kötődő munkák sorakoztak. A könyveket 2017 januárjában lopták el a nyugat-londoni Feltham egy raktárából, ahonnan egy egyesült államokbeli könyvvásárra szállították volna őket. A raktárt körülvevő kerítés átvágása után a betörök lyukakat vágtak az épület tetőablakain és leereszkedtek a polcokra, kikerülve az ajtóknál lévő érzékelőket. A banda, amely egy kelet-romániai bűnszervezethez kötődik, 12 betörést hajtott végre Nagy-Britannia különböző pontjain két és fél év leforgása alatt.

A bandatagok közül tizenkettőt 3 év 8 hónap és 5 év 8 hónap közötti börtönbüntetésre ítéltek. A londoni rendőrség több mint három éve dolgozott az ügyön a román és olasz hatóságok közreműködésével. A könyveket egy ház alá rejtve találták meg Romániában, majd a bukaresti Nemzeti Könyvtárba szállították őket. Az öt tulajdonos közül négy a román fővárosba utazott októberben, hogy átvegye a megkerült a könyveket.

(MTI)

(Nyitókép forrása: Metropolitan Police)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2020. november 11. 11:23
Gyanús nekem ez a kitűnő helyismeret: még az érzékelők helyét is pontosan ismerték és ki tudták kerülni. Ebben kellett, hogy legyen helyi (angol) segédletük is. Hacsak nem ott volt takarító valamelyikük.
Ernie Pantuso
2020. november 10. 19:11
Pedig a szőröstalpú csótányok olvasni nemigen tudnak ám!
Tapeino
2020. november 10. 18:39
A román az egy foglalkozás, ugye?
olajfa1
2020. november 10. 17:39
"Románia ebben is jobban teljesít" igaz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!