Hétfőn kétnyelvű helységnévtáblák kerülnek ki Úzvölgyébe

2020. november 29. 20:50

Azért helyezhetik ki a táblákat, ugyanis a marosvásárhelyi ítélőtábla közvagyonná nyílvánította a katonatemetőt.

2020. november 29. 20:50
null

A marosvásárhelyi ítélőtábla október 6-i döntése értelmében törvényes a csíkszentmártoni önkormányzat határozata, mely közvagyonná nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, valamint a magyar hadsereg által a második világháború alatt épített egykori kaszárnyákat. Az alapfokú döntés áprilisban született meg. Éppen ezért Hargita Megye Tanácsa nem régen meg is rendelte azt a négy darab kétnyelvű táblát, melyek az Úzvölgyébe vezető út mellett kerülnek majd elhelyezésre. Ezt Borboly Csaba megyei tanácselnök, Becze István és Hajdu Gábor megyei tanácsosok jelentették be a táblák átvételekor.

Hajdu Gábor kiemelte, mostantól nem csak képletesen lesz igaz, hogy Úzvölgye egy magyar többségű megyéhez tartozik, hanem ténylegesen is. „Azért, hogy akik belépnek, vagy azok, akik befurakodnak ártó szándékkal, tudják, hogy hol járnak” – jelentette ki a megyei tanácsos, aki parlamenti képviselőjelölt is. A Bákó megyei Dormánfalva tavaly augusztus elején indított pert Csíkszentmárton ellen, hogy érvényteleníthessék azt a 2007-es önkormányzati határozatot, mely a Hargita megyei nagyközség közvagyonaként tüntette fel a temetőt és a kaszárnyákat. Az említett határozatot 2010-ben a 299-es kormányhatározat is megerősítette.

A tavalyi per során Dormánfalva önkormányzata arra hivatkozott, hogy a temető már 1990-ben az ő magánvagyonainak leltárában is szerepelt, majd egy 1997-es, de még most is érvényes általános rendezési terv (PUG) is az ő területükként jelölte meg azt. Mindezt alátámasztották azzal, hogy az INSPIRE térinformatikai geoportál is az ő területükként jelöli meg a temetőt. A szentmártonaik ezzel szemben olyan, a 19. század végéről származó telekkönyveket mutattak be, melyek szerint a vitatott terület Csíkszentmárton tulajdona. A Hargita Megyei Törvényszék megalapozatlannak tartotta, így elutasította Dormánfalva indtíványát, majd 9500 lej perköltség-megtérítésre kötelezte a moldvai önkormányzatot. A Bákó megyei település ekkor még fellebbezett egyet – mindhiába.

A mára elnéptelenedett Úzvölgye település, illetve a mellette fekvő katonatemető és kaszárnyasor az utóbbi időben nagyon sok per tárgya lett. Ezek egyik csoportját szintén Dormánfalva, egy részét maga Csíkszentmárton, de olyan is volt, melyet Bákó megye prefektusa indított. Dormánfala önkormányzata 2019 áprilisában önkényes módon román parcellát alakított ki a történelmi katonatemetőben, mely – immáron egészen bizonyosan – Csíkszentmártonhoz tartozik és mint magyar katonatemető van számontartva. 2019. június 6-án több ezer erőszakos román megemlékező tört be a temetőbe, hogy részt vegyen az illegális parcella ortodox felszentelésén. A helyi székelyek élőláncot alkottak, hog megállítsák a moldvai románokat – sikertelenül.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2020. december 02. 09:08
az lenne a hír ha egynyelvű magyar táblákat tennének ki....
Berendel
2020. december 01. 00:07
Az úzvölgyi temetőből kellene mielőbb eltávolítani az erőszakosan odatelepített megbecstelenítő román kőkereszteket.
22-es csapdája
2020. november 30. 08:33
Sokadjára mondom: tessék leírni rajta héberül is. Azt verjék le - ha merik.
Mr. Tommy Lee
2020. november 30. 07:44
Igy kell, csak keményen!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!