Ez a választás katasztrófa volt a demokratáknak

2020. november 08. 00:13

Joe Biden úgy költözik be az Ovális Irodába, hogy ő a leggyengébb demokrata elnök 1884 óta.

2020. november 08. 00:13
Stephen L. Miller

„Az, hogy Trump vesztett és a viselkedése úgy látszik, beárnyékolja azt, hogy a 2020-as választás a legkatasztrofálisabb választás a modern történelemben a Demokrata Párt számára. A választók, úgy tűnik, elutasították Donald Trumpot, a személyt. És – még fontosabb –, elutasították a Demokrata Pártot is. 

A közvélemény-kutatások azt jósolták, hogy a demokraták átveszik az irányítást a szenátusban, a Fehér Házat pedig szélsőbalos programjuknak köszönhetően ezüsttálcán adják oda Joe Bidennek. De nem ez történt. Számos republikánus jelölt, akiknek veszélyben volt az újraválasztása, volt versenyben az elnökkel együtt a saját tagállamában. Susan Collins republikánus jelölt, akit egyetlen egy közvélemény-kutatás sem mutatott ki győztesnek, visszatér a kongresszusba. A republikánusok két második körös versennyel néznek szembe Georgiában, és mindkettő nyerhető a számukra Trump nélkül is. A georgiai választók inkább szavaznak egy megosztott szövetségi kormányra, hogy a Legfelsőbb Bíróság létszámát kiterjesztő, zöld újszövetséget és az obstrukciót betiltó szélsőbalos programot megakadályozzák. A demokraták több száz millió dollárt költöttek helyi kampányokra, de csak a coloradói John Hickenloopert tudták bejuttatni a kongresszusba. 

Tagállami szinten sem teljesítettek jobban a demokraták, egyetlen egy plusz államban sem tettek szert többségre a törvényhozásban. A republikánusok viszont többségre tettek szert a New Hampshire-i szenátusban és képviselőházban, valamint az alaszkai képviselőházban. Greg Gianforte elnyerte a montanai kormányzói posztot. 

Joe Biden úgy lép be az Ovális Irodába, hogy ő a leggyengébb demokrata elnök 1884 óta, csak egy képviselőházzal a háta mögött. (…)

Trump nyeresége a kisebbségi csoportok közt, főleg a texasi hispánok közt azt az egész kisebbségi koalíciós tervet veszélyezteti, amit a demokraták évtizedekig próbáltak építgetni. Trump és a republikánusok történelmi győzelmet arattak az afroamerikaiak és még a muszlimok között is, az AP VoteCast-felmérése szerint ugyanis utóbbi csoportok fiataljainak 35 százaléka rá szavazott. 

A következő hetekben és hónapokban a demokraták azt fogják kérdezgetni maguktól, hogy mindez miért történt. A fő oka annak, hogy nem tettek szert többségre a szenátusban az az, hogy a programjuk a szélsőbalra csúszott, és eltávolodott a realitásoktól. A Legfelsőbb Bíróság felhígításának igénye a demokrata aktivistáktól eredt, akárcsak a rendőrség megszüntetésének ötlete. Abigail Spanberger virginiai képviselő azonban egy szerdai konferenciahíváson azon lamentált, hogy a rendőrség támogatása megszüntetésének ötletén majdnem elvesztette képviselői helyét. Az, hogy Joe Biden nem volt hajlandó egyenesen válaszolni az erre vonatkozó kérdésekre, úgy tűnik, csak rosszat tett demokrata párti kollégáinak, nem pedig jót.  

Trumpnak talán annyi, de számos kérdés felmerül a Demokrata Párt irányvonalával kapcsolatban, ami már eleve halott Mitch McConnell republikánus szenátusában. A demokratáknak komolyan meg kell fontolnia, hogy biztos nem akarnak-e leszámolni a fiatal aktivisták interszekcionális, társadalmi igazságosságra hajtó ambícióival, illetve elhatárolódni az őket és furcsa elképzeléseiket promotáló médiától. És vajon meg tudja-e állítani egy 77 éves Joe Biden a Demokrata Párt ezen gépezetét?”

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. november 08. 14:30
Bidé bukni fog...már most is gáz a pali , innen már csak romlani fog
Gullwing
2020. november 08. 14:15
Az amerikai demokrácia lelett húzva a WC-n.
duhle78
2020. november 08. 13:36
Nagyon a felszínt kapargatja...
Megtalálta
2020. november 08. 12:17
https://knowyourmeme.com/photos/1931109-2020-united-states-presidential-election
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!