Etnikai tisztogatást rendeztek a tigréi lázadók Etiópia északi részén

2020. november 24. 17:10

Egy etióp szervezet szerint több, mint hatszáz emberrel végeztek Mai Kadra városában brutális eszközökkel.

2020. november 24. 17:10

Legalább hatszáz civilt gyilkoltak meg tigréi fegyveresek a biztonsági erők közreműködésével Mai Kadra városban november 9-én - közölte kedden az Etiópiai Emberi Jogi Bizottság.

Az állami hátterű szervezet jelentése szerint az észak-etiópiai Tigré tartományban elkövetett, feltehetőleg etnikai indíttatású mészárlás során amhara civilek százait késelték és fojtották meg, verték agyon.

Beszámolók szerint egy ifjúsági szervezet tagjai helyi rendőrökkel és fegyveresekkel együtt felkeresték a város azon kerületét, ahol többségében a más etnikumú lakosok élnek, és ott a családja szeme láttára kivégeztek egy földművest, majd felgyújtották a házát. A Reuters hírügynökség egyelőre nem tudta más forrásból megerősíttetni az erről szóló híreket, ugyanis a tartományban nem működnek a telefonos és internethálózatok.

A tigréi lázadók vezetői korábban tagadták a felelősségüket a vérengzésben.

Kedden a kormányhadsereg azt közölte, hogy számos lázadó letette a fegyvert a korábban bejelentett ultimátumuk hatására. A felkelők ugyanakkor katonai sikerekről számoltak be. A régióban november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist.

Az etióp haderő ezután indított offenzívát a Tigré tartományt uraló TPLF ellen. A harcokban és légicsapásokban már százak – akár ezrek – veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-t, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2020. november 25. 07:22
Afrika előtt 2 út áll. Vagy diktátor minden államban, ez az egyik. A másik, hogy ahol nincs diktátor, ott hivatalosan is megszüntetni az államiságot, és ezen országok területei összeállnak egy törzsi rezervátummá, ahol nincsenek törvények. Így egyik törzs sincsen elnyomva, de mindegyik háborúzhat a másikkal, ha akar. A rezervátum határait lezárjuk, tehát onnan kifelé senki, viszont fegyvert és üzemanyagot bevinni sem szabad. Két éven belül kifogynak a skulóból, és csak a lándzsa és a furkósbot marad. Így elérik azt a nívót, ahol 1000 éve tartottak. Ez volna a leghumánusabb, mert a néger igazából így szeret élni.
Zsolt75
2020. november 24. 18:15
Eltérő kultúra . Az a baj, hogy továbbmennek.
kisgul
2020. november 24. 17:37
Az Etióp elnök kapta tavaly a Nobel békedíjat! Megérdemelte? Meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!