Erdogan visszavonulót fújt Szíriában

2020. november 03. 16:45

Törökország kivonul egy második megfigyelőpontról is Idlibben.

2020. november 03. 16:45
null

Törökország kivonul egy, a szíriai kormányerők által körülzárt második megfigyelőpontról is Északnyugat-Szíriában – közölték a szíriai lázadók és török források kedden.

A törökbarát lázadók egyik forrása szerint hétfőn este teherautók érkeztek a Hama tartomány északi részén található Shir Maghar támaszponthoz az evakuálás megkezdéséhez. Egy török biztonsági forrás pedig arról számolt be, hogy a katonák az Ankara támogatását élvező szíriai felkelők által ellenőrzött térségekbe vonulnak vissza, az Idlíb tartománybeli Kokfin településre. Egy másik török illetékes elmondta, hogy Törökország további támaszpontokat ad fel olyan térségekben, amelyeket a szíriai kormányerők elfoglaltak a tavaly indított offenzívájuk során.   

A török hadsereg két hete adta fel bázisát a szintén Hamában található Morkban.

A két támaszpont része a 2018 óta Északnyugat-Szíriában létesített tucatnyi hasonló létesítmény láncolatának, amelyet a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén hoztak létre. Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vezetője október végén, a morki kivonulás idején elmondta, hogy a török csapatok kivonása része az Oroszország és Törökország közvetítésével márciusban létrejött tűzszüneti megállapodásnak, amely véget vetett a szíriai kormányerők és az Ankara támogatását élvező helyi lázadók harcainak.    

Szíriai aktivisták szerint az elkövetkező hetekben a török katonák várhatóan feladják az aleppói vidéken, valamint Idlíb keleti és délkeleti felén lévő támaszpontjaikat is.

Az aktivisták ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Törökország megerősíti az Idlíb városától délre található bázisait. A felkelők szerint Törökország mintegy 10-15 ezer katonát állomásoztat Szíria északnyugati részén. A térséget nagyrészt az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, valamint más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, úgynevezett mérsékelt felkelők tartják ellenőrzésük alatt.

(MTI)

(Képünk illusztráció, nyitókép: Akcakale, 2019. október 10. MTI/EPA)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. november 03. 23:05
Hajrá Szíria! Addig nem lesz béke, ameddig ki nem írtják a NATO lefejezős terroristáit!
zara
2020. november 03. 22:09
hazug cim csak azokat a bázisokat adják fel amelyeket a kormányerők már rég körbevettek...
Hattori
2020. november 03. 21:09
méghogy török-orosz háború...! :D :D :D nehogy már a teve rángassa a medve bajszát!
civis72
2020. november 03. 19:15
Nagyon meg akarta fingatni mindenki Asszadot... ...de beszopták
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!