Tizedik napja tiltakoznak az új lengyel abortusztörvény ellen

2020. október 31. 21:17

Tizedik napja vannak kormányellenes tüntetések Lengyelországban, az utcai megmozdulásokat az abortusztörvény szigorítása váltotta ki.

2020. október 31. 21:17
null

Tizedik napja vannak kormányellenes tüntetések Lengyelországban, az utcai megmozdulásokat az abortusztörvény szigorítása váltotta ki. Szombaton Varsóban Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártelnökének háza közelében gyűlt össze nagyobb tömeg. Több vidéki városban is voltak tiltakozások, és a következő hétre újabb megmozdulásokat szerveznek. A tüntetők az abortuszra vonatkozó korlátozások eltörlését és a kormány távozását követelték. Eközben a fővárosi rendőrség közölte, hogy 37 embert vettek őrizetbe a pénteki tüntetésen. Előző nap mintegy 100 ezren vonultak utcára Varsóban annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások tiltják az öt főnél nagyobb összejöveteleket. Lengyelországban csaknem 21 900 új fertőzöttet jelentettek szombaton, ami országos rekord.

Az országban folyamatosak a tiltakozások azóta, hogy az alkotmánybíróság október 22-én alkotmányellenesnek nyilvánította a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tévő előírást. Az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében akkor megengedett a 12 hétnél fiatalabb magzatok elvetetése, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Beteg magzatok esetében, valamint ha az anya élete veszélyben forog, a törvény eddig a terhesség minden fázisában megengedte a művi abortuszt. Az alkotmánybíróság által most alkotmányellenesnek minősített kitételre hivatkozva évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtottak végre többnyire Down-szindrómával diagnosztizált magzatokon. A lengyel abortusztörvény az egyik legszigorúbb a maga nemében Európában.

(MTI)

Fotó: MTI/ EPA-PAP/ Radek Pietruszka

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illibernyák
2020. november 01. 13:08
Hogy értsétek miről van szó. Lengyelországban már így is az egyik legszigorúbb abortusz szabályozás volt érvényben. A középosztálybeliek persze kijátszották, küldöldön csinálták, és ott is a csóró, vidéki luvnyák szivták meg. Akárcsak a fidesz, a lengyel kormánypárt is jelentősen túlreprezentált a vidéki, iskolázatlan rétegek között. Szóval már így is elég nagy volt az elégedetlenség a szigorú abortusz szabályok miatt, de ez régi történet. Status quo volt. Elfogadták. Erre ezek a f@szfejek, mert erre tényleg nehéz mást mondani, most még egyet facsartak ezen. Azt mondja a képmutató, álszent, semmirekellő politikus, hogy hát szüljék meg a nők a nyomorék, beteg gyereket, hogy meg lehessen keresztelni, mielőtt meghal. Na ez kiverte a biztosítékot a többségnél. Még a konzervativ, vallásos PiS szavazók többsége, mondom többsége is túlzónak találja a szigoritást. Mi a tanult, egyetemet végzett, fiatalabb rétég, és a városi középosztály ezek után pedig a korábbi abortusz szabályok lazitását követeli. Vagyis ezek Orbán lengyel valláskárosult haverjai pont az ellenkezőjét érték el, mint amit szerettek volna. És sikerült persze a társadalom többségét maguk ellen forditani. Krumplizabáló fidesznyik polgártársaim, ezt értitek?
balsors
2020. november 01. 10:36
Az EU értékrendnek már szerves része a lefejezés, akkor a magzat pusztítás sem probléma.
VeJoLa
2020. november 01. 09:28
Az alkotmánybíróság határozata nem indokol ekkora kormány ellenes nekibuzdulást! Ha nem tetszik, nem megdönteni kéne a kormányt, hanem velük együttműködve alaptörvényt kéne módosítani. De alighanem más a cél.
zenebono
2020. november 01. 09:13
Bár teljes mellszélességgel támogatom a lengyel kormányt, itt bizony egy helytelen döntés született. Nem lehet egy nőt arra kötelezni, hogy szüljön meg egy gyereket és utána minimum 18 évig tartsa el. Ami errefelé a szegénységet jelenti a szülőknek. Sajnos. És ha ebbe belebukik a kormányuk, akkor bukjon. Ami rossz hír lenne nekünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!