Orbán Viktor: Az Európai Unió növekedési centruma Közép-Európa irányába tolódik

2020. október 14. 14:40

Ma Közép-Európa éppen a felértékelődése miatt geopolitikai játszmáknak is a színtere – fogalmazott a magyar kormányfő Szlovéniában.

2020. október 14. 14:40
null

Közép-Európa felértékelődik, felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, és az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Kidricevóban, a Pince-Cirkovce elektromos távvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén.

Kiemelte: ha egy térség felértékelődik, akkor ott a nagy és erős országok befolyást próbálnak szerezni, így a fontos országok és térségek geopolitikai játszmák színterévé is válnak. „Ilyenné lett a mi térségünk is” – tette hozzá. A kormányfő szerint ma Közép-Európa éppen a felértékelődése miatt geopolitikai játszmáknak is a színtere. Ezt természetesnek kell tekinteni, ez nem egy probléma, hanem egy jó jel, hogy ez a térség fontossá vált – vélekedett. Hangsúlyozta: a mostani vezeték-összeköttetés a legnagyobb szlovén-magyar projekt, amely az elmúlt évtizedekben történt, a szlovén-magyar barátság és bizalomépítés zászlóshajója.

Jansa: Húsz évet kellett várni a távvezeték megépítésre

Megkezdődik annak a távvezetéknek az építése, amelynek környezetbe és rendszerbe helyezésére húsz évet kellett várni – mondta Janez Jansa szlovén kormányfő. A tervezett 2 x 400 kilovoltos Cirkovce-Pince távvezeték, a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része. A projektnek két éven belül kell elkészülnie. A szlovén kormányfő kiemelte: a projekt teljes előkészítése több mint tízszer annyi időbe telt, mint amennyibe az építése fog. A távvezeték a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2020. október 14. 20:14
"Orbán Viktor: Az Európai Unió növekedési centruma Közép-Európa irányába tolódik" Hogy mindenki értse: - a multi Magyarországon megtermeli a termékét - a profitot viszont az anyavállalatán keresztül realizálja (vagyis visszafolyatja az anyaországba vagy kiviszi offshore-ba) Magyarul: Közép-Európa termeli meg a Nyugat számára a jólét egy részét Oka: a Nyugat a tőkeerősebb, nem mi Vallási fanatikusoknak: akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól elvétetik. Összegezve: A közép-európai növekedési centrum a nyugati tőke miatt marad félperiféria.
még fokozza
2020. október 14. 18:45
- felértékelődik, felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő - Túl sok jelzőt használ. Hazudik. Mindig is hazudott. Mindig is azt mondta amit a közönsége szeretne. Sosem az igaz valóságot.
Balu7
2020. október 14. 18:41
Európa kétharmadát hazátlan nyomoruilttá degradálták, úgy bánnak a kelet-európaiakkal a saját országaikban, mint a barmokkal - és most földig hajol előttük Kelet-Európa és ezen belül Pannónia? Ez a magyar népet a rendszerváltás után kivéreztető business- kormány (IS) beteg, gyáva szar, ha tovább nyal Nyöget - Európának, ahelyett, hogy követelné a botrányos Trianoni Sátánpaktumért a kárpótlást és mentené a magyarság menthető részét.
Bástyaelvtárs
2020. október 14. 18:33
Bizony bizony Svájcban nincs ilyen fejlödés! Sehol nem vagyunk növekedésben Mo hoz képest. Föleg a bérek nem nőnek olyan dinamikusan mint otthon. Igaz, van néhány jelentéktelen terület amiben felödik az alpesi ország, pl 90%-os 5G lefedettség, ujabb erősebb munkavállalói jogok, néhány jelentéktelen szociális juttatás de ennyi... Dehát a minimálbér már évek óta nem változott, rongyos 3400 frankból tengődnek a mélyszegénységben élők. Sehol, egyetlen ágazatban sincs olyan jelentös gdp növekedés mint a magyar gazdaságban. A tanárok, orvosok épp hogy kijönnek a havi 7000 frankból...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!