Hegyi-Karabah: Baku a civil áldozatok számának növekedéséről számolt be

2020. október 20. 12:41

Az örmény fél tüzérségi támadásai 382 polgári létesítményben, 1941 magánházban és 90 lakóházban okoztak károkat.

2020. október 20. 12:41

A szeptember végén kitört karabahi háborúban eddig 291 azerbajdzsáni civil sebesült meg, és 61-en haltak meg – derült ki az azerbajdzsáni főügyészség kedden közölt legfrissebb adataiból.

Az örmény fél tüzérségi támadásai 382 polgári létesítményben, 1941 magánházban és 90 lakóházban okoztak károkat. A korábban nyilvánosságra hozott adatokhoz képest százzal nőtt a sebesült civilek száma. A szemben álló felek orosz közvetítéssel korábban arról állapodtak meg Moszkvában, hogy október 10-től humanitárius fegyvernyugvás lép életbe a foglyok és a halottak kicserélése érdekében. De már aznap a fegyvernyugvás megsértéséről számolt be az azeri és az örmény fél. Október 17-én az azerbajdzsáni és az örmény külügyi tárca arról tájékoztatott, hogy másnap új fegyvernyugvás lép életbe. Ennek ellenére a harci tevékenységek folytatódtak, az egyezség megsértésével egymást vádolták. 

A harcok szeptember 27-én újultak ki Hegyi-Karabahban. Azerbajdzsánban és Örményországban hadiállapotot vezettek be, mozgósítást rendeltek el. Mind Baku, mind Jereván 1988 óta vitatja a Hegyi-Karabah hovatartozását, amikor is a régió bejelentette elszakadását Azerbajdzsántól. Az 1992-94 között vívott harcokban Azerbajdzsán elvesztette ellenőrzését a terület felett. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül alakult minszki csoport, élén az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszoroszág társelnökeivel, 1992 óta folytat béketárgyalásokat Hegyi-Karabah és hét, vele határos körzet ellenőrzésének rendezéséről.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. október 20. 18:00
Mindenki megnyugodhat: "Stratégiai partnerek: Izrael Azerbajdzsán mellett áll az örményekkel szemben" " Az azeri vezetés állítólag több alkalommal is hozzájárult ahhoz, hogy területéről indítson hadműveleteket Izrael. Mint arról beszámoltunk, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet nemrég örmény források által közzétett videók alapján bírálta, hogy 2010 óta betiltott fürtös bombákat vetettek be Sztepanakert bombázásakor. Az AI a felvételek alapján izraeli gyártmányú, M095 DPICM típusúként azonosította ezeket a fegyvereket, amelyeket "feltehetően az azeri erők vetettek be". Izrael Azerbajdzsán egyik fontos fegyverszállítója." https://neokohn.hu/2020/10/18/strategiai-partnerek-izrael-azerbajdzsan-mellett-all-az-ormenyekkel-szemben/
Alvarez
2020. október 20. 16:18
Van Síksági-Karabah is?
Búvár Kund
2020. október 20. 15:47
Hát már kihült az első érdeklődés a világban, ezért kb senkit sem érdekelés majd szépen hozzászokik a világ mint pl Ukrajnához, Sziríához, Libiához stb..
Mandarin.
2020. október 20. 13:44
Ahol háború van, ott hullanak az ártatlan civil áldozatok, vajon a bakui kormány még mennyi azeri embert hajlandó feláldozni Hegyi-Karabah visszaszerzéséért cserébe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!