Becsületrendet ad a francia állam a lefejezett tanárnak

2020. október 20. 20:57

A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

2020. október 20. 20:57
null

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozzák annak a francia történelemtanárnak, akit múlt héten meggyilkolt egy iszlamista merénylő – jelentette be kedden Jean-Michel Blanquer oktatásügyi miniszter.

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot

A 47 éves Samuel Patyt múlt pénteken egy Párizshoz közeli kisvárosban a nyílt utcán egy késsel lefejezte egy csecsen származású fiatalember, aki kisgyermekkorában menekültként érkezett Franciaországba. A rendőrség agyonlőtte a támadót, aki azért akart „bosszút állni”, mert a középiskolai történelemtanár a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Az elkövetőnek sem a tanárhoz, sem az iskolához nem volt köze, semmilyen kapcsolatban nem állt velük.

A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot, és ismét felidézte a Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015-ben elkövetett gyilkosságot, amikor két dzsihadista merénylő megölt tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. Többen a Francia Köztársaság és a francia értékek elleni támadásként értékelték a tanár elleni merényletet. Darmanin a történtekre válaszul azt ígérte, hogy háborút indít a köztársaság ellenségei ellen. Máris több embert letartóztattak. A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

Címlapképen: A Samuel Paty történelemtanár emlékére szervezett virrasztás résztvevői Conflans Saint-Honorine-ben 2020. október 20-án. Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marica61
2020. október 22. 20:55
makront és kormányát kellene biroság elé mivel ö miattuk /a bevándorlás pártiságukkal/ halt meg a tanár. persze neki sem kellene más vallások sértegetését mutogatni tanorán.
Akitlosz
2020. október 22. 01:01
Van ám értékrend Franciaországban! Az embernek le kell fejeztetnie magát terroristákkal a becsületrendhez. Szerintem annyit nem ér meg még a legmagasabb állami kitüntetés sem.
rókabácsi
2020. október 21. 10:48
fej nélkül! ez már nem ér sokat!
szürkeSzarvas
2020. október 21. 08:40
Sokra megy vele szegény hülye. Nem kellett volna neki a ssjtoszabadság diadalaként a Charli Hebdos zsidó szar felmutogatni. Ami önmagában gáz. Nagyon gáz. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!